- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Belgialaisaktivistit vierailivat ydinasetukikohdassa
Ydinaseita vastaan kampanjoivan belgialaisjärjestö Vredesactien Bombspotting-kampanjan tuore tempaus herättää huolta ja kysymyksiä ydinaseiden säilytyksen turvallisuudesta. Ydinaseita vastaan kampanjoivan belgialaisjärjestö Vredesactien Bombspotting-kampanjan tuore tempaus herättää huolta ja kysymyksiä ydinaseiden säilytyksen turvallisuudesta.
Joukko belgialaisen Vredesactien Bombspotting -kampanjan aktivisteja tunkeutui hiljattain belgialaiseen sotilastukikohtaan Kleine Brogeliin. Laitos toimii yhdysvaltalaisten ydinaseiden sijoituspaikkana, ja aktivistien luvaton vierailu siellä osoitti, että sen turvajärjestelyt ovat pahasti puutteellisia. Aktivistit eivät tarkkaan ottaen nimittäin tunkeutuneet mihinkään – he vain kävelivät sisään.
Bombspotting tarkoittaa vapaasti suomennettuna ”pomminbongausta”. Lokakuun alussa aktivistit julkaisivat ”kansalaisten asetarkastuksestaan” kuvamateriaalia sekä teknisen analyysin tukikohdasta. Ryhmä on myös koostanut videon, joka löytyy YouTubesta nimellä Nuclear terrorism: proof of concept. He haluavat osoittaa, että ydinaseiden varastaminen tai niihin kohdistuva terrori-isku on todellinen, realistinen uhka.
20 pommia lattian alla
Kleine Brogelin lentotukikohtaan on sijoitettuna arviolta kaksikymmentä yhdysvaltalaista ydinpommia. Pommeja säilytetään WS3-turvaluokitelluissa (Weapon Storage and Security System) holveissa lentokonehangaarien lattioiden alla, josta ne on mahdollista kiinnittää nopeasti F16-hävittäjien runkoihin. Ydinaseiden turvallisuudesta vastaa yhdysvaltalainen sotilasyksikkö.
Holvien ympärillä on noin viiden metrin turva-alue, jonka sisäpuolelle astuminen laukaisee hälytyksen. Oletettavaa on, että hälytys toisi paikalle mittavat turvajoukot, ja aktivistit myöntävätkin, että itse maan alle sijoitettuihin ydinaseisiin käsiksi pääseminen olisi huomattavasti hankalampaa.
On joka tapauksessa selvää, että tukikohdan turvallisuudessa on vakavia puutteita. Vredesactien tiedotteessa huomautetaan, että etenkin huoltotöiden aikaan tai WS3-holvin ollessa avoinna olisi ydinaseiden varastamiseen tai räjäyttämiseen tähtäävän terrori-iskun toteuttaminen hyvinkin mahdollista. Räjähdyksessä vaarana olisi radioaktiivisen materiaalin leviäminen ympäristöön.
Ei ensimmäinen vierailu
Aktivistien tempaus ei ole ainutkertainen, mikä tekee siitä kenties vieläkin omituisemman. Joukko Bombspotting-aktivisteja tunkeutui Kleine Brogelin tukikohtaan jo tammikuussa 2010. Tuolloin aktivistit saivat liikkua alueella vapaasti yli tunnin ja edetä miltei ydinaseita sisältäville hangaareille saakka, ennen kuin heidät pysäytti muutama aseistettu vartija. Vartijoista huolimatta aktivistien onnistui myös tuolloin viedä mukanaan ja julkaista taltioimansa kuvamateriaali.
Paitsi Kleine Brogelissa, Yhdysvalloilla on Eurooppaan sijoitettuja ydinaseita muun muassa Saksan Büchelissä ja Italian Avianossa. Kaiken kaikkiaan yhdysvaltalaisia ydinaseita on Euroopassa 150-250 kappaletta. Vredesactien mukaan niiden sotilaallinen merkitys on nykyään olematon.
Lue lisää:
Vredesactien tiedote asiasta:
www.vredesactie.be/article.php?id=675
Tekninen analyysi ydinaseiden säilytyksestä: www.vredesactie.be/article.php?id=676
Nuclear terrorism: proof of concept -video: www.youtube.com/watch?v=a1fnDhwWm-U