- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Ahvenanmaan rauhaninstituutti täyttää 20 vuotta
Ahvenmaan Rauhaninstituutin kaksikymmenvuotista taivalta juhlistetaan 30. maaliskuuta julkaisemalla postimerkki ja ensipäivän leima. Juhlintaa jatketaan elokuussa, jolloin järjestetään kansainvälinen nuorisoleiri ja muita tapahtumia Maarianhaminassa, sekä myöhemmin syksyllä, jolloin suunnitelmissa on järjestää Helsingissä seminaari Ahvenanmaan demilitarisoidusta asemasta.
Ahvenanmaa Rauhaninstituutti on poikkeuksellinen siinä mielessä, että se yhdistää teoreettisen rauhan- ja konfliktintutkimuksen ja tekee samalla käytännön työtä. Tärkeässä asemassa toiminnassa on luonnollisesti Ahvenanmaa erityinen asema demilitarisoituna, autonomisena alueena. Instituutin tutkimustyössä keskitytään turvallisuuteen, autonomiakysymyksiin ja vähemmistökysymyksiin. Instituutti järjestää kansainvälisiä seminaareja ja koulutusta muun muassa konfliktinhallinnasta, väkivallattomuudesta, turvallisuudesta, demokratiasta ja ihmisoikeuksista, vähemmistökysymyksistä ja ihmiskaupan vastaisesta toiminnasta. Instituutti tarjoaa rauhankasvatusta Ahvenmaan peruskouluissa tarkoituksenaan välittää tietoa ja kokemuksia konfliktinhallinnasta, väkivallattomuudesta ja suvaitsevaisuudesta.
Instituutti on viime vuosina tehnyt yhdessä Ahvenanmaan rauhanyhdistyksen Emmauksen kanssa myös kansainvälistä yhteistyötä muun muassa Liettuan, Valko-Venäjän ja Venäjän
Kaliningradin-alueen kansalaisjärjestöjen kanssa. Konkreettista työtä on tehty muun muassa Vilnan naisten ja lasten keskuksen kanssa, joka tarjoaa sosiaalisia palveluja yksinäisten äitien perheille. Äidit saavat tukea, pikkulapsia varten on päivähoitoa ja koululaisia varten iltapäivätoimintaa. Yhteistyö on tästä laajentunut sitten Valko-Venäjän ja Kaliningradin alueille, jossa tarkoituksena on myös ollut tukea syrjäytyneitä ryhmiä.
Ahvenanmaan rauhaninstituutti on myös levittänyt ”Tyttöryhmämenetelmää” aluksi Liettuassa ja myöhemmin Valko-Venäjällä. Konkreettista työtä on myös instituutin ylläpitämä Ahvenanmaan sovittelutoimisto, jossa tarjotaan mahdollisuuksia rikos- ja riita-asioiden sovitteluun.
Laura Lodenius
Ahvenanmaa on itsehallinnollinen, demilitarisoitu ruotsinkielinen maakunta Suomessa. Demilitarisointi tarkoittaa sitä, että alueella ei saa oleskella sotaväkeä eikä Ahvenanmaata saa linnoittaa. Ahvenanmaa on neutralisoitu, eikä siitä tästä syystä voi tulla sotanäyttämöä. Ahvenanmaan kansainvälinen asema juontaa juurensa vuoden 1856 demilitarisointisopimukseen.