- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
100 vuotta ensimmäisestä maailmansodasta: rauhanliike Sarajevossa 6.-9.6.2014
Vuonna 2014 vietetään ensimmäisen maailmansodan alun 100. vuosipäivää. Maailmansota syttyi Itävalta-Unkarin kruununperijän salamurhan seurauksena kesäkuun 28. päivänä vuonna 1914. Tätä voidaan pitää vertauskuvallisena päivänä "sodan ja väkivallan kulttuurin" vuosisadalla, joka sisälsi kaksi maailmansotaa ja lukuisia alueellisia sotia. Näiden joukossa 1990-luvulla entisessä Jugoslaviassa käyty ”Euroopan viimeinen sota”, jonka aikana muun muassa Sarajevossa kärsittiin piirityksestä. Vuosisataa on kuvattu myös aikakautena, jolloin on pyritty hallitsemaan maailmaa rakenteellisen ja kulttuurisen väkivallan kautta.
Samalla 1900-luku ja 2000-luvun alku ovat aikakausia, jolloin väkivallaton toiminta on lisääntynyt maailmanlaajuisesti, on osoitettu vaihtoehtoja väkivallalle sekä lisätty pyrkimyksiä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden, ihmisoikeuksien, rauhan ja sovinnon puolesta.
Syyskuussa 2012 Sarajevossa Bosnia ja Hertsegovinassa tapasi ryhmä bosnialaisia ja muita eurooppalaisia järjestöjä ja aktivisteja, jotka työskentelivät rauhanrakentamisen, konfliktien selvittämisen ja väkivallattoman toiminnan parissa. He päättivät järjestää rauhantapahtuman Sarajevossa 2014 ja kutsuivat mukaan tapahtuman suunnitteluun ja toteutukseen kaikki, jotka haluavat edistää rauhankulttuuria ja väkivallattomuutta.
Sarajevon rauhantapahtuman toivotaan olevan alkusysäys laajaan tapahtumasarjaan, josta muodostuisi rauhankulttuurin ja väkivallattomuuden tapahtumakausi Euroopassa. Hyviä ajankohtia järjestää tapahtumia ovat esimerkiksi kesäkuun 20. päivä, syyskuun 21. kansainvälinen rauhanpäivä sekä lokakuun 2. kansainvälinen väkivallattomuuden päivä. Ajatuksena on, että ympäri Eurooppaa voidaan näinä päivinä järjestää samanaikaisia tapahtumia, jotka ovat erillisiä mutta kuuluvat samaan kokonaisuuteen.
Sarajevo-tapahtuman teemoja ovat: väkivallattomuus, tiede ja rauha, demilitarisoinnin ja rauhanliikkeiden historiat, verkostoituminen, nuoret , sotateollisuus ja asekauppa, taide, foorumi- ja tarinateatteri rauhantyön välineinä, gender-kysymykset, sovittelu, turvallisuus eri näkökulmista, kestävä kehitys ja ekologiset kysymykset, media ja rauha, uusi eurooppalainen rauhanpolitiikka (mukaan lukien rauhanministeriöt, konfliktien muuntaminen, kriisinhallinta ja erilaiset rauhanjoukot) sekä rauhan ja väkivallattomuuden koulutus. Teemoja käsitellään pääpuhujien esitelmissä, työpajoissa ja pyöreän pöydän keskusteluissa. Lisäksi tapahtumasta löytyy järjestöjen esittelypöytiä, näyttelyitä, musiikki- ja elokuvafestivaali, yleisötapahtumia, katutapahtumia, taide-esityksiä, animaatioita kouluissa ja koulujen kanssa sekä kansainvälinen nuorisoleiri.
Miten voit osallistua? Jos sinulla tai järjestölläsi on kiinnostusta tai osaamista missä tahansa esitellyistä aiheista ja/tai haluat järjestää toimintaa, voit kirjoittaa Sarajevon rauhantapahtuman koordinointikomitealle saadaksesi lisätietoa tarvittavista toimenpiteistä. Suomessa voit ottaa yhteyttä Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodeniukseen laura.lodenius@rauhanliitto.fi
kirjoittaja on Rauhanliiton työharjoittelija