- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Netti-Paxin lyhyet uutiset
Kofeiinia, ei ruutia
Kansainvälinen käsiaseiden vastainen verkosto IANSA, kampanjoi Yhdysvalloissa sen puolesta, että Starbucks-kahvilaketju kieltäisi asiakkailtaan aseiden hallussapidon. Niissä osavaltioissa, joissa aseenkanto on erityisen vapaata, on viime aikoina todistettu trendiä, jossa aseenomistajat kerääntyvät kahviloihin ja ravintoloihin kantaen aseita näkyvästi mukanaan. IANSA tukee aseiden vastaisen Brady Campaignin rinnalla vetoomuskampanjaa, jossa Starbucksia kehotetaan valitsemaan puolensa: Tell Starbucks: Offer espresso shots, not gunshots
Pyssyt pois
New Yorkin poliisi järjesti 23. tammikuuta neljässä bronxilaisessa kirkossa aseteemapäivän. Päivän aikana kerättiin korvausta vastaan pois yhteensä 186 puoliautomaattista tai muunlaista käsiasetta tai haulikkoa. Koko kaupungin kaduilta on vuodesta 2008 alkaen kerätty sulatettavaksi 5 700 ampuama-asetta.
www.nydailynews.com/ny_local/bronx/2010/01/27/2010-01-27_gun_buyback_fev...
Ruokaa vai aseita?
Kymmeniä miljoonia Etiopian nälänhädän hoitoon tarkoitettuja euroja valui kapinallisten aseisiin 1980-luvun puolivälissä, uutisoi BBC maaliskuun alussa. Yleisradioyhtiön julkaisemassa haastattelussa entinen kapinallisjohtaja kertoi, että kapinalliset onnistuivat huijaamaan länsimaisilta avustusjärjestöiltä kaikkiaan yli 65 miljoonaa euroa.
Etiopiassa kuoli vuosina 1984-1985 nälkään karkeasti arvioiden yli miljoona ihmistä. Nälänhätä sai suurta huomiota länsimaissa 1980-luvulla, mikä johti muun muassa Bob Geldofin organisoimiin Live Aid -konsertteihin. Geldof hyökkäsikin välittömästi BBC:n julkaisemia väärinkäyttöväitteitä vastaan: http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/8554117.stm
Lojaalisuutta vailla aseita
Pohjois-Irlannin suurin puolisotilaallinen lojalistiryhmittymä UDA (Ulster Defense Association) on ilmoittanut luopuneensa aseistaan. Asian on vahvistanut myös kansainvälinen aseidenluovutuskomissio, joka on oman ilmotuksensa mukaan tuhonnut merkittävän määrän UDA:n aseita, ammuksia ja räjähteitä.
Toinen suuri lojalistiryhmä UVF luovutti aseensa aseidenluovutuskomissiolle jo viime kesänä, ja tasavaltalaisarmeija IRA:n luopui omistaan jo 2005. UDA:n ilmoituksen myötä kaikki Pohjois-Irlannin keskeiset puolisotilaalliset joukot ovat nyt luopuneet aseistaan.
UDA:n aseidenluovutusta viivästytti viimekeväinen tasavaltalaisten sirpaleryhmien terroristitoiminta ja lojalistien epäilys rauhan kestävyydestä.
"Tämä on voimakas viesti siitä, että Pohjois-Irlanti haluaa jättää taakseen väkivallan, eikä entiseen ole paluuta", aseidenluovutuskomission kabinettipäällikkö Aaro Suonio sanoi Helsingin Sanomissa 7.1.2010.
Asekauppa kannattaa
Venäjän pääministeri Vladimir Putin kertoi tammikuun lopusa Moskovassa, että Libya ostaa Venäjältä aseita 1,3 miljardia euroa vastaavalla summalla. Sotilaslähteiden mukaan Libya olisi ostamassa taisteluhävittäjiä ja ilmapuolustusjärjestelmän.
Kauppa on uusin täysosuma Venäjän elpyvässä aseviennissä. Valtion asevientiyhtiö Rosoboronexport on länsimaiden painostuksesta huolimatta myynyt myös Iranille S-300-ilmatorjuntaohjuksia. Järjestelmä antaa Iranille mahdollisuuden puolustaa ydinlaitoksiaan ilmahyökkäyksiltä. Yhtiön mukaan ohjusten myynti Iranille ei kuitenkaan aiheuta uhkaa.
"Nämä ovat puolustusaseita, eivät hyökkäysaseita", yhtiön johtaja Anatoli Isaikin on sanonut.
Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Isaikin arvioi Venäjän aseviennin arvoksi 5,2 miljardia euroa vuonna 2009.