- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Naurattavaa rauhantyötä ympäri maailman
Roosa Hannikaisen mielestä jokaisella on oikeus nauruun. Hän on mukana Klovnit ilman Rajoja -yhdistyksessä, joka rakentaa naurun voimin rauhanomaisempaa maailmaa.
Ammattilaisklovni Roosa Hannikainen on yksi Suomen Klovnit ilman Rajoja -yhdistyksen perustajista. Kansainvälinen klovniverkosto työskentelee vähäosaisten lasten parissa järjestämällä työpajoja, kursseja sekä sirkusesityksiä. Kööpenhaminan Commedia Schoolista valmistunut Roosa on vetänyt työpajoja lapsisotilaille Ugandassa ja esiintynyt ihmiskaupan uhreille Nepalissa. Hänelle vapaaehtoiset sirkusprojektit ovat keino toteuttaa pienestä asti palanutta halua parantaa maailmaa. Ensimmäisen klovniprojektinsa Roosa veti Ugandassa vuonna 2006 opiskelutoverinsa Åsa Lundgrenin kanssa. He työskentelivät Ruotsin Klovner utan gränser -yhdistyksen tuella pääkaupunki Kampalassa lasten sekä entisten lapsisotilaiden parissa. Lord's Resistance Army -sissiliikkeen kynsistä paenneilla nuorilla oli suuria traumoja ja rankkoja kokemuksia jaettavanaan, mutta heidän oli vaikeaa päästä terapiaan. Eräs kertoi todistaneensa omien vanhempiensa ampumista.
”Siitä tuli mulle fyysisesti todella voimakas kokemus, koko keho meni ihan sekaisin”, Roosa kuvailee tuntemuksiaan. Silti häneen teki vaikutuksen useimpien nuorten luja, avoin ja positiivinen luonne.
Poika, joka hymyili
Kaksikko opetti ugandalaisnuorille fyysistä teatteri-ilmaisua ja piti esityksiä. Tavoitteena oli tarjota tapa traumojen käsittelemiseen ja tunteiden esittämisen, eräänlaiseen terapiaankin. Nuoret tekivät ryhmissä lopputyöt, joissa he käsittelivät teatterin keinoin eri aiheita, kuten HIV:tä.
Muutaman kuukauden projektin jälkeen Kampalaan oli määrä perustaa vähintään kolme pysyvää teatteriryhmää, mutta se ei onnistunut. Yksi ryhmä tosin jatkoi aluksi toimintaansa, mutta rahoituksen ja ohjauksen puutteessa sekin kuihtui pois.
Palattuaan Roosan oli käsiteltävä omia epäilyksiään - oliko projekti ollut vain hetken puuhastelua?
”Meidän tavoitteet oli liian kunnianhimoisia, ja siksi kaikki suunnitelmat eivät toteutuneet”, hän arvioi.
Monessa mielessä projekti kuitenkin onnistui: entisille lapsisotilaille vedettiin keskustelupiirejä, joissa käsiteltiin tavallisia asioita, kuten seksuaalisuutta ja tulevaisuudensuunnitelmia. Avoin lähestymistapa toimi: Nuoret kertoivat, että ensi kertaa länsimaalaisten vetämä projekti ei tuntunut paapovalta tai ylhäältä annetulta.
Eräästä projektiin osallistuneesta nuoresta käytettiin nimeä ’Poika, joka ei koskaan hymyile’. Roosa sai myöhemmin kuulla, että heidän esiintyessään poika oli alkanut peräti nauraa, ja tiettävästi myös hänen koulunsa oli alkanut sujua paremmin.
”Jotain se esitys siis muutti.”
Ei lasta ilman naurua
Suomen Klovnit ilman Rajoja -yhdistyksessä on nyt kymmenkunta aktiivista jäsentä, ja uusia rekrytoidaan. Apurahan turvin järjestön on ollut mahdollista myös palkata tuottaja - täysin vapaaehtoisvoimin toiminnan pyörittäminen olisi vaativaa. Klovnien lisäksi mukaan kaivataan niin akrobaatteja ja jonglöörejä kuin muitakin esiintyjiä, samoin muita vapaaehtoisia tuottajista tiedottajiin ja IT-osaajiin.
Joulukuussa 2009 uusi yhdistys suuntasi Nepaliin, jossa se esiintyi lastenkotien asukkaille, leprapotilaille ja heidän lapsilleen sekä ihmiskaupan uhreille Maiti Nepal -nimisessä keskuksessa.
Parhaillaan yhdistys keskittyy Suomen lähialueisiin. Virossa on esiinnytty lastenkodeissa, ja pian aiotaan matkustaa Venäjän Karjalaan. Nepalin ja Ugandan kurjuuden jälkeen Virossa tuntui Roosasta ensin kesyltä. Hän kertoo kuitenkin ymmärtäneensä, etteivät virolaiset lapset ole yhtään sen vähempiarvoisia kuin muutkaan, onhan yhdistyksen mottokin ’ei lasta ilman naurua’.
Yhdistyksen toiminnan ensisijainen tarkoitus on tuottaa iloa kaikille niille, joiden parissa klovnit työskentelevät. Klovnien eettiset säännöt kieltävät oman edun ajamisen ja oman näkökulman tuputtamisen, ja yhdistys on kaikin tavoin sitoutumaton. Roosa on toiminnassa mukana paitsi auttaakseen muita, myös oman itsensä vuoksi. Esiintyvän taiteilijan työhön kuuluu jatkuva oman suorituksen arviointi, mutta kun lapset, jotka eivät ole koskaan ennen nähneet klovnia, nauravat katketakseen ja hyppäävät syliin, olisi hölmöä valittaa kollegalle, ettei kaikki mennyt aivan nappiin.
”Mun on oikeastaan pakko tehdä tällaista työtä”, Roosa toteaa.
Klovnit ilman Rajoja ry
- Sisaryhdistyksiä yhdeksässä maassa
- Ensimmäinen yhdistys, Espanjan Payasos sin Fronteras, perustettiin 1993
- Vuonna 2009 eri maiden yhdistyksillä yhteensä satoja projekteja ympäri maailmaa
- Kannatusjäseneksi voi liittyä 10 euron jäsenmaksua vastaan
- www.klovnitilmanrajoja.org
- www.clownswithoutborders.net
Kuvat: Klovnit ilman Rajoja