- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Asiantuntijakokous liputti inhimillisen kontrollin puolesta
Genevessä huhtikuun puolivälissä järjestetty toinen epävirallinen asiantuntijakokous painotti inhimillisen kontrollin tärkeyttä autonomisiin asejärjestelmiin. Olennaista ei ole kehittää "parempia" tai "turvallisempia" autonomisia aseita, vaan kieltää sellaiset asejärjestelmät, joissa inhimillistä kontrollia ei ole, kansainvälinen Stop Killer Robots -kampanja tulkitsi kokouksen tuloksia.
Inhimillisen kontrollin korostaminen oli Stop Killer Robots -kampanjan mukaan myönteistä myös siksi, että monien mielestä autonomisten aseiden käyttöönotto on väistämätön. Halu taata inhimillinen kontrolli osoittaa kampanjan mukaan myös tahtoa vaikuttaa siihen, hyväksytäänkö autonomiset aseet vaiko ei.
Myönteistä Geneven kokouksessa oli myös se, että vain Israel ja Yhdysvallat ilmoittivat voivansa ottaa käyttöön autonomisia aseita ja jatkavansa niiden kehitystyötä.
Kokouksessa käyttämässään puheenvuorossa Israel toivoi avointa keskustelua sekä autonomisten aseiden riskeistä että niiden mahdollisuuksista. Israel myös halusi, että päätös autonomisten aseiden käyttöön otosta tehtäisiin tapauskohtaisesti, koska tulevaisuudessa autonomisten aseiden kirjo, käyttötarkoitus ja -alue laajenevat.
Suurista asetuottajamaista Iso-Britannia ja Ranska sen sijaan ilmoittivat, etteivät ne aio hankkia kyseisiä asejärjestelmiä. Ilmoituksestaan huolimatta kumpikaan maa ei kuitenkaan kannattanut autonomisten aseiden kieltoa, jota kansalaisjärjestöjen Stop Killer Robots -kampanja ajaa.
Kampanja toivoo prosessin virallistamista
Geneven huhtikuinen kokous, samoin kuin vuosi sitten järjestetty vastaava kokous, olivat statukseltaan epävirallisia asiantuntijakokouksia. Stop Killer Robots -kampanjan mukaan nyt olisi aika virallistaa prosessi.
Kampanja toivoo, että marraskuussa kokoontuva tavanomaisia aseita koskevan sopimuksen (CCW) yleiskokous päättäisi perustaa hallitusten asiantuntijoista koostuvan työryhmän, joka vuoden 2016 aikana työskentelisi noin kuukauden tähänastisten noin viikon mittaisten kokousten sijaan.
CCW:n tulisi kampanjan mukaan jatkaa keskustelua autonomisten asejärjestelmien inhimillisestä kontrollista sekä tekevän päätöksen näiden aseiden kehitystyön kiellosta.