Rauhanrahat leikkurissa

Kirjoittaja:

Rauhanliitto ja Sadankomitea ovat saaneet leijonanosan rahoituksestaan Opetus- ja kulttuuriministeriön rauhantyön edistämiseen tarkoitetusta avustuksesta. Tänä vuonna samaa avustusta myönnettiin Rauhanliiton ja Sadankomitean lisäksi 17 muullekin järjestölle.

Syyskuussa Suomen hallitus luovutti eduskunnalle talousarvioesityksen, jossa ensi vuoden rauhanrahan määräksi esitettiin 412 000 euroa. Summa on lähes neljänneksen pienempi kuin vuoden 2015 avustuspotti, 540 000 euroa.

”Rauhanliitolle rauhanrahojen leikkausten dramaattisuutta lisää se, että Rauhankoulun pääasiallisen avustuksen eli ulkoasiainministeriön myöntämän viestintä- ja globaalikasvatustuen hakukierros keskeytettiin kehitysyhteistyön leikkausten yhteydessä”, Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius selittää. ”Rauhankasvatustoimintamme kulmakivelle ei näin ollen ole tiedossa lainkaan rahoitusta ensi vuodelle. Yhteensä leikkaukset voivat tarkoittaa jopa 40 prosentin vähennystä Rauhanliiton saamiin tukiin.”

”Rauhantyön avustuksilla parikymmentä järjestöä toteuttaa pitkäjänteistä rauhantyötä. Meille se on suuri summa”, Sadankomitean pääsihteeri Anni Lahtinen sanoo, ja jatkaa: ”Valtion budjetissa summa on kuitenkin lähes merkityksetön – alle promillen.”

Moni kehitysyhteistyöjärjestö on joutunut turvautumaan syksyn aikana yt-neuvotteluihin ja irtisanomisiin, kun hallitus ilmoitti leikkaavansa kehitysyhteistyöhon myönnettyjä avustuksia jopa 43 prosenttia. Lahtinen ja Lodenius toteavat, etteivät heidän luotsaamansa järjestöt ole tällä erää vähentämässä henkilöstöään, vaan säästöjä etsitään muilla keinoilla. ”Etsimme uutterasti uusia rahoituskanavia”, Lodenius kertoo, ja lähettää terveisiä lukijoille: ”Yksittäinenkin rauhanystävä voi osallistua. Jäsenyys rauhanjärjestössä on merkittävä rahallinen tuki, ja samalla kannanotto turvallisemman ja oikeudenmukaisemman maailman puolesta.”

Lehden numero: