- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille
Rauhanjärjestö Sadankomitean rauhanpalkinnon saa tänä vuonna kansainvälisen oikeuden dosentti Jarna Petman tunnustuksena pitkäjänteisestä ja vaikuttavasta tutkimustyöstä, joka on rauhantyön näkökulmasta erityisen ajankohtaista ja tärkeää.
Kansainvälistä oikeusjärjestelmää on tänä vuonna haastettu monilta suunnilta ja Sadankomitea haluaa nyt korostaa kansainvälisen oikeuden merkitystä kestävän rauhan perusedellytyksenä. Tässä ajassa on tärkeää, että Suomessa tehdään korkeatasoista kansainvälisen oikeuden tutkimusta ja että tutkijat ovat valmiita osallistumaan julkiseen keskusteluun sekä tarjoamaan asiantuntemustaan päätöksentekoon.
Rauhantyö edellyttää laadukasta tutkimusta, johon työn voi pohjata. Rauhantyön kannalta erityisen merkittävää on Jarna Petmanin työ liittyen asevalvonnan ja aseidenriisunnan oikeudellisiin ulottuvuuksiin. Petman on tutkinut ja osallistunut keskusteluun esimerkiksi autonomisista asejärjestelmistä, ydinaseista ja asekaupasta.
Kansainvälisillä foorumeilla Petman on Kansainvälisen juristikomission (ICJ) komissaarina ollut aktiivisesti mukana oikeusvaltiokehityksen ja ihmisoikeuksien – etenkin naisten oikeuksien – edistämisessä mm. Pohjois-Afrikan maissa sekä Libanonissa samoin kuin Libyan uuden perustuslain muokkauksessa. Kansainvälisesti arvostettuna ihmisoikeuksien tuntijana hän on muun muassa Britannian tiedeakatemian neuvonantaja sosiaalisia oikeuksia ja yhteiskunnallista eriarvoisuutta koskevissa kysymyksissä. Hän oli Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitean jäsen 2009–2013 ja on sittemmin luennoinut sosiaalisista oikeuksista päättäjille niin Maailmanpankissa kuin YK:ssa.
”Kansainvälinen oikeus ja sen noudattaminen tarkoittaa Jarna Petmanille myös puuttumista arjen epäkohtiin ja epäoikeudenmukaisuuksiin. Petman esimerkiksi vaati yhdessä Helsingin yliopiston kollegojensa kanssa kesäkuussa 2014 yliopistoa irtisanomaan vartiointiyhtiö G4S:n kanssa tehdyn sopimuksen, koska yhtiö oli syyllistynyt ihmisoikeusloukkauksiin”, toteaa Sadankomitean puheenjohtaja Timo Mielonen.
Sadankomitea on antanut rauhanpalkinnon vuosittain vuodesta 1978 alkaen. Aiemmin sen ovat saaneet muun muassa Radinet-hanke, presidentti Tarja Halonen ja Suomen EAPPI-ohjelma.