- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Nähdään 2020
Pax-lehti on ilmestynyt vuodesta 1984, jos lehti lasketaan samaan jatkumoon sen edeltäjän, Sadankomitean aiempien lehtien kanssa, se on ilmestynyt jo 1974 lähtien, ensin nimellä Rauhanliike, sen jälkeen nimellä Rauhanlietsoja. Verkkolehti Pax on ollut vuodesta 2007 alkaen.
Lehden tekijäjoukko on vaihdellut, nimet ovat vaihtuneet, julkaisuformaattia on muutettu, samoin on vaihdellut se, minkä verran olemme saaneet julkaisuun julkista tukea. Nyt on jälleen aika tehdä isoja muutoksia.
Pax-lehden ei ole tarkoitus kadota minnekään, mutta alusta, jolla lehti ilmestyy kaipaa kipeästi uudistamista. Olemme hakeneet uudistukselle rahoitusta, mutta uudistus vaatii niin monien tekijöiden ajattelua, että viisaimmalta vaikuttaa uudistamiseen keskittyminen rauhassa. Siksi lehti ei näillä näkymin ilmesty kertaakaan vuoden 2019 aikana, vaan aloittaa uudessa kehitetyssä muodossaan vuoden 2020 alkupuolella.
Myös lukijoilla on mahdollisuus osallistua kehittämiseen. Kehittämiseen kaipaamme monenlaisia ajatuksia teiltä! Tässä vaiheessa ideoita ja ilmoittautumisia kehittämään voi lähettää osoitteeseen paatoimittaja@pax.fi. Tarkempaa tietoa kehittämisestä lähetämme kaikille kehityshommiin ilmoittautuneille ja nykyisen toimituskunnan sähköpostilistalla oleville.
Tällä kertaa julkaisemme Paxissa tällä kertaa tavallista enemmän kirja-arvioita. Syyria, Kansalaisjärjestöt rauhaa rakentamassa ja hävittäjähankinnat. Toivottavasti ne auttavat löytämään luettavaa ainakin alkuvuoteen Pax-lehteä ikävöiville.
Tässä numerossa kuulemme Mira Luoman kokemuksista Kapkaupungin väkivallasta sekä uutisia erittäin kiinnostavasta lapsisotilaan oikeudenkäyntitapauksesta. Nora Luoma puolestaan kirjoittaa ilmastonmuutoksen, rauhan ja kaupungistumisen hankalasta yhtälöstä. Idil Tekin kirjoittaa Istanbulin lentokenttähankkeen inhimillisesta hinnasta ja Rohingya-kansan tilanteesta kansainvälisessä oikeudessa.
Rauhanjärjestöjen toiminnasta kerrotaan muun muassa Sadankomitean rauhanpalkinnon saajasta Jarna Petmanista, Tuuli Vuoren jutussa Rauhanliiton rauhankoulusta, aseistakieltäytymisuutisissa, Pekka Peltolan muistelujutussa ja rauhanlähettiläiden kuulumisissa.