- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Israel iski eurooppalaisilla ja amerikkalaisilla aseilla
Eurooppalaisten asekauppaa seuraavien kansalaisjärjestöjen selvityksen mukaan Israel iski Gazaan matkalla olleeseen avustuslaivojen saattueeseen yhdysvaltalaisin ja eurooppalaisin asein.
Iskuun osallistuneen Sa’ar viisi -luokan korvetin Lahavin on rakentanut yhdysvaltalainen Northrop-Grumman. Suomi osti samalta yritykseltä vuosina 2008-2009 Hornet F/A-18C:n maaliinosoitusjärjestelmän noin 21 miljoonalla eurolla, selviää rauhan ja turvallisuuden tutkimusverkosto SaferGlobe Finlandin Suomen ja Israelin asekauppaa käsittelevästä taustapaperista. Järjestelmän lisenssin omistaa israelilaisyritys Rafael, jonka puolestaan omistaa maan puolustusministeriö. Rafael on myös ollut mukana maan vahvistamattomassa ydinaseohjelmassa. Suomi on ostanut Rafaelilta aseita yhteensä noin 80 miljoonan euron arvosta viimeisen kymmenen vuoden aikana.
Korvetin aseistuksena oli muun muassa italialainen 76 mm kanuuna. Hyökkäyksessä mukana olleella toisella laivalla oli aseistuksena itävaltalaisen Oerlikonin 20 mm konekivääri.
Israelin käyttämät helikopterit Dauphin ja Sea Panther ovat eurooppalaisen Eurocopterin valmistamia. Eurocopterin omistaa yksi maailman suurimmista aseteollisuusyrityksistä EADS, joka on Suomen valtion ohella Patrian toinen omistaja.
SaferGlobe Finlandin selvityksen mukaan Suomi on viimeisen kymmenen vuoden aikana hankkinut israelilaisia aseita yli 170 miljoonalla eurolla. Israelin aseteollisuuden kanssa on tehty myös alihankintayhteistyötä, jonka kohteena ovat olleet kolmannen sukupolven Spike-panssarintorjuntaohjusten osat. Osat on tarkoitettu asennettavaksi EU-maille myytyihin ohjuksiin, mutta Suomen viranomaisilla ei ole resursseja todentaa, tapahtuuko näin todella.
Suomen ulkoasiainministeriö ei katsonut ongelmalliseksi, että se myönsi vuonna 2008 suomalaiselle yritykselle luvan viedä teleskooppimastoja Israelin armeijalle. Perustelu kuului, että masto itsessään on tuotteena vaaraton. Sitä, mitä Israelin asejärjestelmien osilla lopulta, ei kuitenkaan tiedetä.
Israelin aseteollisuuden myyntivalttina on käytetty slogania ”taistelussa testattu”, ja se on kooltaan maailman suurimpia ja merkittävimpiä. Rauhanliitto on vaatinut Suomea lopettamaan kaiken asekauppansa Israelin kanssa.
Lue lisää: www.saferglobe.fi