Hallitsematon hallitus

Kirjoittaja:

Viime aikoina on paljon puhuttu hallitsemattomasta maahanmuutosta ja myös arvostetun mielipidetiedustelun vuosittain toteuttava Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta päätyi kysymään johdattelevasti kansalaisilta mielipidettä ”hallitsemattomaan maahanmuuttoon”. Ikävästä ilmauksesta huolimatta kolmannes (31%) kansalaisista katsoi, että hallitsemattomaankin maahanmuuttoon on varauduttu hyvin.

Näin sopimusten pitävyyteen uskovan kansalaisen näkökulmasta näyttää enemmän siltä, että hallitsemattoman maahanmuuton sijaan tätä maata vaivaa hallitsematon hallitus. Ministeri toisensa jälkeen jää kiinni vähintään muunnellun totuuden puhumisesta tai vakavasta tietämättömyydestä, jos ei suoranaisesta valehtelusta. Monet sopimusyhteiskunnan periaatteet näyttävät olevan kauppatavaraa, joilla yritetään ostaa toisiin ihmisiin ja heidän turvapaikanhakuoikeuteensa eli ihmisoikeuksiinsa nuivasti suhtautuvien kannatusta seuraavia vaaleja varten. Eikä riitä, että hallitus katsoo parhaaksi hankaloittaa muualta tulevien elämää esimerkiksi käytännössä poistamalla mahdollisuuden perheenyhdistämisiin ja ottamalla käyttöön palautukset sellaisiin maihin, joihin omille kansalaisille ei suositella matkustamista heikon turvallisuustilanteen vuoksi, vaan se myös leikkaa koulutuksesta, päivähoidosta ja muista arjen turvallisuutta lisäävistä asioista antaakseen lisää rahaa puolustusvoimille spekulativiisten uhkien torjuntaan.

Tässä Paxin numerossa käsitellään Lähi-idän tilannetta monesta eri näkökulmasta. Sadankomitea ja Rauhanliitto ovat vaatineet viime viikolla asevientilupien perumista kriisivaltioihin, Katja Vuori kirjoittaa Lähi-itään suuntautuvasta aseviennistä, Anna Malinen veden osuudesta Israelin ja Palestiinan konfliktiin ja pakolaisina Suomeen tulleiden vanhempien lapsi Idil Tekin henkilökohtaisestakin näkökulmasta pakolaisuudesta ja sen syistä.

Lisäksi Timo Mielonen kirjoittaa verkkovalvonnasta ja asedirektiivin käsittelystä, Pertti Joenniemi kirjoittaa Venäjästä ja Nora Luoma perehtyi rypäleaseiden käyttöön Syyrian sodassa. Myös tässä numerossa saamme Brahim Buhaialta kirjeen pakolaisleiriltä.

Lehden numero:

Uusimmat jutut samasta aiheesta

Kansalaispalvelus on pakkotyötä »

Tiedättekö sen myyräpelin? Sen jossa myyrä aina nousee kolostaan ja pelaajan tehtävä on lyödä myyrät takaisin koloihinsa ja sitten aina uusi myyrä tulee esille kolosta ja pelaaja jatkaa myyrien lyömistä nuijalla koloihin. Samalta vaikuttaa keskustelu kansalaispalvelusta.

Onnea Suomi! »

Itsenäisyyspäivää juhlitaan tänään erikoisissa merkeissä. Turkulainen kaupunginvaltuutettu Niina Ratilainen kirjoitti, että hänen suosikki Suomi100-tekonsa on se, kun natsien hillumisesta tehtiin lainvastaista. Tällä hän viittasi Pirkanmaan käräjäoikeuden päätökseen määrätä lakkautettavaksi kaksi uusnatsijärjestöä eli Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) ja Pohjoinen Perinne ry:n.

Nišistä Osloon »

Kävin kesällä Serbian Nišissä. Oli pysäyttävää saapua kaupunkiin, jonka nähtävyysvinkkejä googlatessa jotkut ensimmäisistä osumista olivat alkujaankin verkossa julkaistuja juttuja kaupunkiin osuneesta rypäleaseiskusta. Iskun kerrotaan tapahtuneen lounasaikaan 7.5.1999 vilkkaalla vihannestorilla ja jättäneen jälkeensä ihmisiä makaamaan kasvisten lomaan torille ja toisesta sairaalaan osuneesta iskusta.