- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Hallitsematon hallitus
Viime aikoina on paljon puhuttu hallitsemattomasta maahanmuutosta ja myös arvostetun mielipidetiedustelun vuosittain toteuttava Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta päätyi kysymään johdattelevasti kansalaisilta mielipidettä ”hallitsemattomaan maahanmuuttoon”. Ikävästä ilmauksesta huolimatta kolmannes (31%) kansalaisista katsoi, että hallitsemattomaankin maahanmuuttoon on varauduttu hyvin.
Näin sopimusten pitävyyteen uskovan kansalaisen näkökulmasta näyttää enemmän siltä, että hallitsemattoman maahanmuuton sijaan tätä maata vaivaa hallitsematon hallitus. Ministeri toisensa jälkeen jää kiinni vähintään muunnellun totuuden puhumisesta tai vakavasta tietämättömyydestä, jos ei suoranaisesta valehtelusta. Monet sopimusyhteiskunnan periaatteet näyttävät olevan kauppatavaraa, joilla yritetään ostaa toisiin ihmisiin ja heidän turvapaikanhakuoikeuteensa eli ihmisoikeuksiinsa nuivasti suhtautuvien kannatusta seuraavia vaaleja varten. Eikä riitä, että hallitus katsoo parhaaksi hankaloittaa muualta tulevien elämää esimerkiksi käytännössä poistamalla mahdollisuuden perheenyhdistämisiin ja ottamalla käyttöön palautukset sellaisiin maihin, joihin omille kansalaisille ei suositella matkustamista heikon turvallisuustilanteen vuoksi, vaan se myös leikkaa koulutuksesta, päivähoidosta ja muista arjen turvallisuutta lisäävistä asioista antaakseen lisää rahaa puolustusvoimille spekulativiisten uhkien torjuntaan.
Tässä Paxin numerossa käsitellään Lähi-idän tilannetta monesta eri näkökulmasta. Sadankomitea ja Rauhanliitto ovat vaatineet viime viikolla asevientilupien perumista kriisivaltioihin, Katja Vuori kirjoittaa Lähi-itään suuntautuvasta aseviennistä, Anna Malinen veden osuudesta Israelin ja Palestiinan konfliktiin ja pakolaisina Suomeen tulleiden vanhempien lapsi Idil Tekin henkilökohtaisestakin näkökulmasta pakolaisuudesta ja sen syistä.
Lisäksi Timo Mielonen kirjoittaa verkkovalvonnasta ja asedirektiivin käsittelystä, Pertti Joenniemi kirjoittaa Venäjästä ja Nora Luoma perehtyi rypäleaseiden käyttöön Syyrian sodassa. Myös tässä numerossa saamme Brahim Buhaialta kirjeen pakolaisleiriltä.