- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Maailmankoulu: globaalia yhteisvastuuta ja yhdenvertaisuutta
Oulussa jo muutaman vuoden toiminut Maailmankoulu on kansainvälisyyskasvatushanke. Hankkeen tavoitteena on tukea koulujen tekemää kansainvälisyyskasvatusta. Maailmankoulu on Kasvattajat Rauhanpuolesta ry:n (Krapu) hanke ja siinä on mukana monia yhteistyökumppaneita, kuten eri kansalaisjärjestöjä, Oulun kaupungin opetustoimi ja Oulun yliopiston kasvatustieteen laitos. Hanketta luotsaa koordinaattori Hanna Kuuluvainen.
Maailmankoulu syntyi, kun Krapussa huomattiin, että monet järjestöt tuottavat paljon materiaalia opetuskäyttöön, mutta missään kouluissa ei välttämättä edes tiedetä niistä. päätettiin perustaa hanke, jossa tämä materiaalin jako saadaan järkeistettyä ja saadaan tuettua kouluissa tehtävää kansainvälisyyskasvatustyötä. Maailmankoulussa järjestetään jatkuvasti koulutuksia opettajille ja opettajiksi opiskeleville. Tänä keväänä esimerkiksi Rauhankoulusta käytiin antamassa koulutusta ja ensi syksynä on luvassa mm. Maailman Sarjakuvien kanssa järjestettävä sarjakuvakoulutus.
- Pidämme tärkeänä sitä, että tuotamme opettajille koulutusta, koska heillä on luokkansa kanssa monia mahdollisuuksia toteuttaa kansainvälisyyskasvatusta. Järjestämme myös oppilaille kerhoja ja työpajoja, jotta koulun arkipäivä ei unohtuisi, Hanna Kuuluvainen toteaa.
Ihmetystä aiheuttaa usein, miksi hanke on perustettu Ouluun.
- Halusimme, että Maailmankoulu on muualla kuin pääkaupunkiseudulla, koska siellä on niin paljon jo erilaisia projekteja ja mahdollisuuksia. Huomaa, että ratkaisumme oli oikea. Oulussa meidät on otettu hyvin vastaan ja olemme saaneet toiminnastamme valtavan hyvää palautetta. Muuallakin Suomessa toki tarvitaan globaaliin yhteisvastuuseen ja ihmisten väliseen yhdenvertaisuuteen pyrkivää kasvatusta.
Materiaali ja osaaminen koulujen käyttöön
Maailmankoulu on kansainvälisyyskasvatuksen täydenpalvelun talo. Toimistolle on koottu laaja kirjasto ja materiaalipankki, joita jatkuvasti päivitetään. Opettajilla on mahdollisuus ottaa yhteyttä toimistolle ja kysyä vinkkejä kansainvälisyyskasvatukseen. Lisäksi on matkalaukut, jotka ovat olleet eritäin suosittuja. Millaisia nämä mysteeriset matkalaukut ovat?
- Ne ovat yksi meidän tavoistamme välittää konkreettisia välineitä koulujen kansainvälisyyskasvatuksen arkeen. Ne ovat fyysisiä matkalaukkuja, joihin on koottu eri otsikoiden alle niihin liittyvä materiaali. Nämä menevät sitten postilla kouluihin. Ja minä olen tehnyt niihin erilaisia tuntisuunnitelmia, miten kyseisen laukun sisältöä voidaan käyttää ja näin opettajankin on helpompi aloittaa työskentely, Kuuluvainen selittää.
Hanna Kuuluvainen pitää itseään tulkkina materiaalien ja koulujen välissä. Hän on itse saanut luokanopettajan koulutuksen ja hän pystyy katsomaan materiaaleja opettajan silmin ja pystyy tekemään kouluille sopivia sovellutusehdotuksia.
- Maailmankoulun ensisijainen tavoite on saada toiminta vakinaistettua Oulussa ja toinen vakituinen työntekijä. Tietenkin olisi ihanaa, jos jokaisessa Suomen kolkassa olisi oma Maailmankoulu.
Lisää Maailmankoulusta osoitteesta www.maailmankoulu.fi