- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
WRI toimii eikä vain teoretisoi
Kansainväliset rauhanjärjestöt -sarja, osa 1
Sadankomitea ja Aseistakieltäytyjäliitto kuuluvat kansainväliseen sodanvastujien kattojärjestöön War Resisters` Internationaliin. Järjestössä tärkeää on toiminta: esimerkiksi pääsiäisenä 2008 se organisoi Vredesaktien kanssa NATO Game Over- kanslaistottelemattomuustapahtuman ja antimilitaristisen seminaarin Brysselissä.
Vuonna 1921 joukko rauhanjärjestöjä kokoontui yhteen Bilthovenissa, Hollannissa. Toisen internationaalin tyhjäksi puheeksi jääneeseen sodanvastaisuuteen pettyneenä järjestöt päättivät perustaa oman radikaalien rauhanjärjestöjen internationaalinsa, War Resisters` Internationalin (WRI). Uuden internationaalin perustaksi muodostui Bilthovenin konferenssin julistus: ”Sota on rikos ihmiskuntaa vastaan. Siksi olen päättänyt olla tukematta mitään sotaa ja kamppailla sotien kaikkien syiden poistamiseksi.”
WRI periaatteet ovat kantaneet tähän päivään asti. WRI on nimenomaan toimiva järjestö, jossa teoriat ja periaatteet näkyvät sanojen lisäksi myös teoissa. WRI on perinteisesti ollut ennen kaikkea aseistakieltäytyjien verkosto, mutta sen toimintaan kuuluu kiinteästi myös väkivallattoman suoran toiminnan soveltaminen yhteiskunnallisiin kamppailuihin. WRI on myös pyrkinyt kehittämään väkivallattomia toimintatapoja kriisien ratkaisemiseksi ja siten väkivallan kierteen katkaisemiseksi.
Talouden ja sotien yhteydet esiin
Tällä hetkellä WRI:llä on kaksi aktiivista ohjelma-aluetta. Väkivallattomuusohjelman (Nonviolence Programme) keskeisimpiä toimintoja ovat talouden ja sodan yhteyksiä korostava ”Globaali aloite sodasta hyötyjiä vastaan” (Global Initiative against War Profiteers) ja väkivallatonta toimintaa käsittelevän materiaalin kokoaminen, tuottaminen ja levittäminen. ”Oikeus kieltäytyä tappamasta” (The Right to Refuse to Kill) -ohjelma työskentelee aseistakieltäytymiskysymysten parissa. Aiempana ohjelma-alueena on ollut ”Menneisyyden kohtaaminen” (Dealing with the Past), joka käsitteli tapoja toipua konflikteista ja väkivaltaisuuksien toistumisen ehkäisemistä.
WRI:n toiminta perustuu jäsenjärjestöjen verkostoon. WRI:n kansainvälinen toimisto sijaitsee Lontoossa. Kattojärjestön hallinnosta vastaavat jäsenjärjestöjen konferenssi, konferenssien välillä kokoontuva neuvosto sekä työvaliokunta. WRI:llä on jäsenjärjestöjä 43:ssa maassa, kuudella mantereella. WRI:ssä toimivia suomalaisia järjestöjä ovat Aseistakieltäytyjäliitto ja Sadankomitea. Aseistakieltäytyjäliitto on WRI:n Suomen osasto, ja sillä on oma edustajansa WRI:n neuvostossa.
Lisätietoja:
www.wri-irg.org (kielet: englanti, ranska, espanja ja saksa)
WRI:n historiasta: War is a Crime against Humanity: The Story of The War Resisters' International, Devi Prasad 2005 (www.wri-irg.org/news/2005/devibook-en.htm)