- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Kommunistinen kapina estää kehityksen Filippiineillä
Filippiinien hallituksella on vaikeuksia kehittää ja hallita maata, sillä pitkäkestoiselle kommunistiselle kapinalle ei ole löytynyt ratkaisua. Oslossa käydään parhaillaan rauhanneuvotteluja, jotka ovat viime vuosien suurin edistysaskel yrityksissä ratkaista yli 40 vuotta kestänyt konflikti.
NPA-sissi Compostelan laaksossa 2007. Kuva: Keith Bacongco.
International Crisis Groupin viimeisimmässä raportissa The Communist Insurgency in the Philippines: Tactics and Talks etsitään vastauksia Filippiinien armeijan ja kommunistien aseellisen siiven eli New People’s Armyn elin NPA:n väliseen sitkeään dilemmaan. Osapuolilla on vahvat siteet hallitsemiinsa alueisiin, minkä ansiosta ne ovat voineet suunnitella iskunsa häiriöittä. Hallituksen vastaiskut ovat myös onnistuneet pienentämään NPA:n joukkoja, mutta eivät kitkemään koko organisaatiota. Tämän vuoksi neuvottelujen katsotaan ICL:ssä olevan paras reitti kapinoinnin rauhoittamiseksi. Seuraava askel olisikin saada ihmisoikeuksia valvovat koneistot toimimaan, ja yrittää saavuttaa pitkän aikavälin poliittinen ratkaisu.
Kommunistisen puolueen aseellisessa vastarinnassa on vuodesta 1968 lähtien kuollut kymmeniätuhansia ihmisiä, ja vaikka Filippiinien hallitus ja armeija ovat vakuuttavat vastarinnan olevan heikentymässä, jatkuvat iskut edelleen. Useat hallituksen sotilasoperaatiot ovat myös osoittautuneet jopa haitallisiksi konfliktin ratkaisun kannalta. Esimerkiksi huonosti monitoroitujen heimosotilaiden ja puolisotilaallisten joukkojen kanssa tehty yhteistyö on vain lisännyt väkivaltaa ja mielivaltaisia tappoja. Samalla NPA on vastaiskuista huolimatta osoittanut olevansa yllättävän sinnikäs, vaikka sen suosio keskiluokan piirissä on laskenut, ja rahoituksen löytäminen on ollut ongelmallista.
Jotta ihmisoikeudet ja poliittinen ratkaisu olisivat Filippiineillä mahdollisia, on armeijan toiminnassa tapahduttava suuri muutos. Armeijan aiemmin laajaa hyväksyntää nauttineen aseellisen toiminnan on päätyttävä, ja hallituksen tulee saada armeijalta, poliisilta ja puolisotilaallisilta joukoilta täysi tuki toteuttaa uutta turvallisuussuunnitelmaansa.
Ennen kaikkea hallituksen on ICL:n mukaan otettava huomioon, että vaikka toinen vastarintaliike, Moron Islamic Liberation Front eli MILF on korkeiden uhrilukujen ja kansainvälisten terrorismiyhteyksien koettu kommunisteja suuremmaksi uhaksi vuoksi, myös NPA:n synnyttämä väkivalta jatkuu suuressa osassa maata. Tämän vuoksi rauhanneuvottelut ovat tärkeä askel eteenpäin - on parempi istua neuvottelupöydässä kuin yrittää ratkaista konfliktia aseellisesti, todetaan ICG:stä.
ICG: raportti: www.crisisgroup.org/en/regions/asia/south-east-asia/philippines/202-the-communist-insurgency-in-the-philippines-tactics-and-talks.aspx