- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Puolustusvoimat jatkaa miljoonahankintoja Israelista
Suomen puolustusvoimat on juuri solminut yli 16,2 miljoonan euron sopimuksen Israelin armeijan suurimman telekommunikaatiolaitteistojen toimittajan kanssa. Vuonna 2009 yritys sai Israelin asevoimilta kunniamaininnan yhtiön “esimerkillisistä” suhteista reserviläisiin työntekijöihinsä.
Suomi on solminut puitesopimuksen israelilaisen tietotekniikkayhtiön ECI Telecomin (ECI) kanssa. Suomi hankkii ECI:lta it- ja ylläpitopalveluita yli 16,2 miljoonalla eurolla.
Suomen puolustusvoimat on rakentanut telekommunikaatioverkkoaan yli kymmenen vuoden ajan ECI:n laitteistoilla. Tästä syystä uusista kaupoista ei ollut syytä järjestää kilpailutusta. Ainoastaan ECI kykenee tarjoamaan Suomen puolustusvoimien haluamat tietotekniikkahankinnat ja ylläpitopalvelut. ECI on Israelin asevoimien tärkein telekommunikaatiolaitteistojen toimittaja.
Vuonna 2009 Israelin armeija järjesti juhlatilaisuuden Magen Miluim (sotilasreservin kilpi), jossa se antoi kunniamaininnan tarkkaan valituille yhtiöille. Seremoniassa Israelin armeija palkitsee yhtiöitä, joilla se katsoo olevan esimerkilliset suhteet reserviläisiin työntekijöihinsä.
ECI oli Israelin armeijan erityismainnan saaneiden yhtiöiden joukossa. Yhtiöt palkittiin tilanteessa, jossa Israeliin kohdistui enemmän kansainvälistä arvostelua kuin koskaan aiemmin. Syynä arvostelulle olivat Israelin toimet 2008-2009-vuodenvaihteen suurhyökkäyksessä Gazaan.
Amnesty Internationalin mukaan Israel käytti palestiinalaisia siviilejä ihmiskilpinä, tulitti valkoista fosforia sisältävillä ammuksilla siviiliväestöä ja surmasi hyökkäyksessään satoja siviilejä, mukaan lukien yli 300 lasta. YK:n mukaan Israel syyllistyi sotarikoksiin ja mahdollisesti rikoksiin ihmisyyttä vastaan.
“Maamme rakastamisen henki on osa organisaatiomme kulttuuria”
ECI:llä on ollut tärkeä osuus Israelin armeijan laajan telekommunikaatioverkon rakentamisessa.
It-alalla yli 25 vuotta toiminut ECI:n silloinen toimitusjohtaja Doron Inbar kuvaili vuonna 2005 yhtiön suhdetta Israelin asevoimiin: “Olemme ylpeitä siitä, että laitteistojamme on käytetty Israelin armeijan tehokkaan tietoverkon laajennuksessa. Toivomme, että pääsemme jatkossakin tyydyttämään Israelin armeijan tarpeita ja työskentelemään armeijan tulevien verkkolaajennusten parissa.”
ECI:n henkilöstöosaston esimies Adi Bildner kertoo, että “ammatillisen erinomaisuuden” lisäksi ECI uskoo “yhteiskunnallisen vastuun kantamiseen ja loistavan esimerkin näyttämiseen yhteisössämme”.
Bildner korostaa ECI:n olevan syvästi isänmaallinen yhtiö: “[tämän] maan rakastamisen henki on osa organisaatiomme kulttuuria. Olemme ylpeitä reserviläisistämme ja teemme myös jatkossa kaiken voitavamme heidän tukemisekseen.”
Euroopassa kyseenalaistettu aseteknologiayhteistyötä Israelin kanssa
Israelin Gaza-suurhyökkäyksen jälkeen Euroopassa on alettu arvioida uudelleen Israelin aseteollisuuden kanssa tehtävää yhteistyötä.
Muun muassa Norjan hallitus, Tanskan suurin pankki Danske Bank, maailman suurin investointipankki Deutsche Bank ja Ruotsin suurin eläkekassa Först AP-Fonden ovat katkaisseet yhteyksiään israelilaiseen aseteollisuusjättiin Elbit Systemsiin.
Gaza-hyökkäyksen jälkeen Suomi sen sijaan solmi Elbitin kanssa 17 miljoonan euron sopimuksen.
Uuden ECI-puitesopimuksen myötä Suomen ja Israelin käymän aseteknologiakaupan kokonaisarvo nousee yli 250 miljoonaan euroon.