- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Toimintavinkki: vaikuta valtion budjettiin!
Yksi Suomen eduskunnan tärkeimmistä tehtävistä lainsäädännön lisäksi on valtion budjetista sopiminen. Hallituksen talousarvioesitystä 2017 käsitellään valtiovarainvaliokunnan jaostoissa nyt paraikaa, ja eduskunta äänestää sitten koko budjetista joulukuussa, yleensä viimeisenä työnään ennen joululomaa.
Rauhantyötä tarvitaan nyt enemmän eikä vähemmän Suomessa ja maailmassa. YK:n pääsihteerikin on todennut että "maailma on yliaseistettu ja rauhantyö alirahoitettu".
Rauhantyötä ei tehdä ilman resursseja. Nyt on aika vaikuttaa eduskuntaan ja kansanedustajiin, jotta rauhantyö saadaan takasin valtion budjettiin. Rauhantyön tuen lisäyksestä 2017 budjettiin on tehty eduskunnassa talousarvioaloite, jopa useampikin, joita sitten ovat allekirjoittaneet eri puolueiden kansanedustajat.
Se että rauhanraha-aloitteet saisivat mahdollisimman paljon tukea ja ääniä olisi tärkeää, jotta sekä opetus- ja kulttuuriministeriössä (OKM), mutta ennenkaikkea valtiovarainministeriössä huomattaisiin rauhantyön merkitys. Tuki rauhanraha-aloitteille 2017 tukee myös mahdollisuuksia saada määräraha budjettiin myös vuonna 2018 ja siitä eteenpäin.
Kerro eduskunnan valtiovarainvaliokunnan jäsenille rauhantyön tärkeydestä. Kuva: Carly Hagins / cc 2.0
Tässä vaiheessa rauhantyölle tärkeää olisi että budjettikäsittelyn yhteydessä eduskunnan valtiovarainvaliokunnan mietintöön budjetista 2017 saataisiin kirjaus että valiokunnan mielestä rauhantyölle ja rauhankasvatukselle on varmistettava valtiontuki jatkossa ja saatava tätä varten OKM: n budjettiin määräraha. Jotta tällainen kirjaus saadaan valiokunnan mietintöön tarvitsee se kannatusta sekä hallituspuolueiden että opposition edustajilta.
Moni kansanedustaja on jo tehnytkin työtä rauhanrahojen eteen mistä järjestöt kiittävät! Rauhantyö on mainittu jopa jonkun oppistiopuolueen varjobudjetissa, eli kannattaa siis vielä rohkeasti lähestyä valiokunnan jäseniä heidän puoluekannastaan riippumatta. Se, että rauhantyön jatkorahoituksen tarve kirjataan mietintöön toimii kannustimena ministeriön suuntaan ja antaisi hallitukselle vahvan viestin eduskunnan tahdosta rauhantyön resurssien varmistamisen osalta seuraavia budjettineuvotteluja ja kehysriihtä ajatellen.
Järjestöissä säästöt jo tehty
Suomalaisissa kansalaisjärjestöissä on jouduttu käymään irtisanomisiin ja lomautuksiin johtaneita yt-neuvotteluja. Hallitus leikkasi tukia niin paljon, että rauhanjärjestöjen lisäksi kehitysyhteistyöstäputosi jopa 43 %, ulkoministeriön toimintatuen varassa olleilta YK-liitolta, Wiseltä, Atlanttiseuralta ja CMI:ltä katosivat myös omat määrärahat, ja heille annettiin ainoastaan mahdollisuus hakea tukea yhteisestä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvien järjestöjen määrärahasta.
Rauhanjärjestöt, muun muassa Sadankomitea ja Rauhanliitto ovat saaneet päärahoituksensa opetus- ja kulttuuriministeriön rauhantyön edistämisen määrärahasta. Rauhantyön tukea on saanut noin 20 järjestöä vuosittain.
Hallituksen antamassa talousarvioesityksessä 2017 rauhantyölle ei ollut enää lainkaan varoja, aiemmin tuo määräraha kohdassa oli leikkausten jälkeen 412 000 euroa. Myös Ihmisoikeusliiton oma määräraha poistui budjetista.
Julkisen keskustelun ja aktiivisen vaikuttamistyön jälkeen järjestöt saivat ministeriltä lupauksen, että vielä vuodelle 2017 ministeriön budjetista löytyvät avustamiseen tarvittavat varat, mutta samalla todettiin, että 2018 budjettikehykseen on etsittävä ratkaisuja rauhan- ja ihmisoikeustyön rahoitukseen
Järjestöjen toiveena on, että opetus- ja kulttuuriministeriön budjetista olisi mahdollista löytää oma määräraha rauhan- ja ihmisoikeustyölle sekä rauhankasvatukselle.
Lähetä siis sähköpostia valtiovarainvaliokunnan jäsenille. Alla ehdotus viestistä, jota toivomme, että muokkaat itsellesi luontevaksi ja lähetät valitsemallesi valtiovarainvaliokunnan jäsenelle, tai miksei useammallekin, mieluummin kuitenkin erillisinä viesteinä jokaiselle. Tehokkain on henkilökohtainen viesti, eli jos mahdollista, niin kerro kansanedustajalle miksi tämä asia on juuri sinun mielestäsi tärkeä. Voit myös lisätä esimerkiksi alkuun pienen esittelyn itsestäsi, jossa kerrot miksi lähestyt juuri tätä tiettyä kansanedustajaa, esimerkiksi olet äänestänyt häntä joskus, hän on oman vaalipiirisi kansanedustaja.
Hyvä kansanedustaja,
(olen äänestäjäsi Vaasan vaalipiiristä. Kiitos työstäsi kansanedustajana tärkeiden asioiden puolesta) Kirjoitan sinulle, koska olen huolissani rauhanjärjestöjen rahoituksesta. Toivoisin, että voisit osaltasi vaikuttaa siihen, että rauhanjärjestöillä olisi jatkossakin olisi mahdollisuus toimia ja varmistaisitte eduskunnassa, että rauhanjärjestöt saisivat valtionapua.
Ystävällisin terveisin
Maija Mäkinen, äänestäjä
Valtiovarainvaliokunnan jäseniä ovat:
Timo Kalli, pj
Ville Vähämäki, vpj
Touko Aalto
Timo Heinonen
Eero Heinäluoma
Kauko Juhantalo
Toimi Kankaanniemi
Krista Kiuru
Esko Kiviranta
Elina Lepomäki
Mika Lintilä
Outi Mäkelä
Hanna Mäntylä
Mats Nylund
Antti Rantakangas
Markku Rossi
Sari Sarkomaa
Sami Savio
Maria Tolppanen
Kari Uotila
Pia Viitanen
Kaikki kansanedustajat tavoittaa osoitteilla, jotka ovat muotoa etunimi.sukunimi@eduskunta.fi