- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Israel ei toivota boikotoijia tervetulleiksi
Israelin parlamentti Knesset hyväksyi alkukeväästä alussa lain, joka oikeuttaa kieltämään maahan pääsyn Israelin tai sen siirtokuntien vastaiseen taloudelliseen, kulttuuriseen tai akateemiseen boikottiin osallistuneilta. Käytännössä uuden lain perusteella Israelin viranomaisilla on mahdollisuus estää kaikkien esimerkiksi siirtokuntien tuotteiden boikotointia vaatineiden maahan pääsy.
Knessetissä lain puolesta annettiin 46 ääntä ja sitä vastaan äänesti 28 edustajaa. Lakia perusteltiin tarpeella taistella kansainvälistä Israeliin kohdistuvaa tuoteboikotointia, sanktioita ja investointien välttämistä vastaan.
Laajimmin boikotointi on kohdistunut Israelin miehittämille alueille perustamien siirtokuntien tuotteisiin. Kansalaisliikkeiden lisäksi myös Euroopan unionin komissio on ohjeistanut, että vähittäiskauppiaiden on merkittävä siirtokunnissa valmistetut viinit, kosmetiikka ja tuoretuotteet, kuten hedelmät tai vihannekset.
Muita siirtokunnissa valmistettuja tuotteita EU:n vuonna 2015 hyväksymä merkintävaatimus ei koske, mutta tuotteen alkuperämerkintä ei kuitenkaan saa johtaa harhaan. Vuonna 2015 unionin markkinoille tulevien siirtokuntatuotteiden arvoksi arvioitiin 100-300 miljoonaa euroa vuodessa.
Lakia pidetään uhkana sananvapaudelle
Lakia on kritisoitu sekä Israelissa että muissa maissa. Israelilaisen kansalaisoikeusjärjestön Association for Civil Rights in Israelin oikeudellisen osaston johtaja Oded Feller on hyvin huolestunut. Hänen mukaansa laki mahdollistaa Israeliin tulijoiden valikoinnin ideologisin perustein. Feller myös pelkää lain heikentävän mielipiteen- ja sananvapautta Israelissa.
Israelilaisen rauhanjärjestön Peace Nown mukaan laki "on selkeä sananvapauden loukkaus", eikä se myöskään pysäytä boikottiliikettä. Sen sijaan laki "heikentää Israelin kansainvälistä asemaa ja johtaa Israelin vastaiseen kansainväliseen eristämiseen".
Haaretz-lehden haastattelema Jewish Voice for Peace -järjestön toiminnanjohtaja Rebecca Vilkomerson muistutti, että laki hyväksyttiin samana päivänä, jolloin Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump allekirjoitti toisen version laista, joka kieltää eräiden muslimivaltioiden kansalaisten maahantulon Yhdysvaltoihin. Kumpikin laki on Vilkomersonin mukaan syrjivä.
Yhdysvaltalaisen New Israel Fundin toimitusjohtaja Daniel Sokatch pohtii, miten Israelin viranomaiset suhtautuisivat Ben Gurionin lentokentällä, jos sinne laskeutuisi lentokone täynnä yhdysvaltalaisia Israelia rakastavia juutalaisia, jotka kuitenkin tukisivat Israelin siirtokuntien ja niiden tuotteiden boikottia.
Lain toimeenpano käynnistyi nopeasti
Pari päivää lain hyväksymisen jälkeen poliisi pidätti Yhdysvalloissa syntyneen, mutta vuonna 1973 Israeliin muuttaneen Jeff Halperin Ma'aleh Adumimin siirtokunnassa rikoksesta epäiltynä. Poliisin mukaan Halperilla oli hallussaan siirtokuntien vastaisen tuoteboikotin materiaalia, Haaretz kirjoittaa.
Muutama päivä Halperin pidätyksen jälkeen Israelin viranomaiset estivät brittiläisen Palestine Solidarity Campaignin puheenjohtajan Hugh Lanningin maahan pääsyn. Viranomaisten mukaan Lanningin johtama järjestö pyrkii Britanniassa osoittamaan Israelin toiminnan laittomuuden. Israelilaisten mukaan Lanningilla on myös yhteyksiä Hamasiin johtoon Gazassa.
Lanning kertoi Independent-lehden haastattelussa, ettei hänellä ole kertaakaan aikaisemmin ollut ongelmia maahan pääsyssä, vaikka hän on vieraillut kymmeniä kertoja Israelin miehittämällä Länsirannalla. Tällä kertaa Lanning ohjattiin pois tuloaulasta sen jälkeen, kun hänen passinsa oli skannattu, Independent kirjoittaa.
Kahdeksan tuntia kestäneen kuulustelun yhteydessä israelilaiset viranomaiset olivat näyttäneet Lanningille vuonna 2012 otettua valokuvaa, jossa hän on yhdessä Ismail Haniyehin ja muutamien muiden Hamasin johtajien kanssa. Lanningin mukaan kuva on otettu tilaisuudessa, jossa hänet esiteltiin Haniyehille, minkä jälkeen otettiin valokuvia.
"Olen ollut myös samanlaisessa tilanteessa Margaret Thatcherin, Tony Blairin ja Bill Clintonin kanssa. Mikäli sitä pidetään 'yhteytenä' olen syyllinen", Lanning totesi Independentille. Hän myös muistutti tukevansa vain väkivallatonta vastarintaa Israelin miehitystä vastaan sekä Gazassa että Länsirannalla.