- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Aseistakieltäytymisuutisia
Suomi: Lukiolainen vankilaan totaalikieltäytymisestä
4. lokakuuta Helsingin kaduilla kulkijaa kohtasi epätavallinen näky. Kallion katuja marssi kulkue, jonka kärjessä joku oli pukeutunut mustavalkoraidalliseen vanginasuun. Marssi oli lähtenyt Ressun lukiolta ja sen suuntana oli Helsingin Sörnäisten vankila. Sinne saatettiin vanginasuun sonnustautunutta Ressun lukiota käyvää Risto Minalaista, jonka vankeusrangaistus alkoi samana päivänä.
Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi huhtikuussa 19-vuotiaan Miinalaisen 173 päiväksi ehdottomaan vankeusrangaistukseen aseistakieltäytymisestä. Hovioikeus päätti heinäkuun alussa olla myöntämättä valitusoikeutta tuomiosta. Seuraavaksi tuomiosta on tekeillä laatuaan ensimmäinen ihmisoikeusvalitus Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.
Miinalainen oli kieltäytynyt sekä sotilas- että siviilipalveluksesta vahvan antimilitaristisen ja pasifistisen vakaumuksensa vuoksi sekä protestoidakseen asevelvollisuusjärjestelmän epäkohtia vastaan. Siviilipalvelusta hän pitää asevelvollisuutta tukevana ja aseistakieltäytyjiä rankaisevana järjestelmänä.
Useat Euroopan ihmisoikeuselimet sekä YK:n ihmisoikeuskomitea ovat kritisoineet Suomen asevelvollisuuslainsäädäntöä ja aseistakieltäytyjien kohtelua. Miinalaisen tuomiosta on lähdössä valitus Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, jossa asia ei ole ollut käsiteltävänä vielä kertaakaan. Mikäli tuomioistuin antaa Suomelle langettavan päätöksen, se velvoittaa Suomea saattamaan lainsäädäntönsä ihmisoikeussopimuksen velvoitteiden mukaiseksi ja Suomen valtio voi joutua maksamaan Miinalaiselle tuntuva vahingonkorvaukset.
Suomessa tuomitaan vuosittain 30-40 nuorta asevelvollista ehdottomaan vapausrangaistukseen aseistakieltäytymisen vuoksi. Aseistakieltäytyjäliitto pitää rangaistuksia kohtuuttomina ja vaatii niiden lopettamista.
Etelä-Korea: Kahdelle aseistakieltäytyjälle vapauttavat tuomiot
Eteläkorealainen vetoomustuomioistuin antoi lokakuussa vapauttavan tuomion kahdelle aseistakieltäyjälle. Tapaus on laatuaan ensimmäinen: maan asevelvollisuuslainsäädäntö velvoittaa kaikki terveydentilansa puolesta siihen kykenevät miehet suorittamaan sotilaskoulutuksen. Siviilipalvelusta ei ole, ja aseistakieltäytymisestä seuraa pitkä vankeusrangaistus.
Molemmat lokakuussa vapauttavan tuomion saaneista aseistakieltäytyjistä ovat jehovantodistajia, joiden uskonnollinen vakaumus kieltää asepalveluksen suorittamisen. Jehovantodistajat ovat Etelä-Koreassa suurin aseistakieltäytyjäryhmä ja heitä tuomitaan vankeuteen vuosittain satoja.
Vetoomustuomioistuimen päätös saattaa tarjota tulevaisuudessa tärkeän ennakkotapauksen eteläkorealaisten rauhan- ja ihmisoikeusaktivistien työlle aseistakieltäytymisoikeuden puolesta.
Kansainvälinen rauhanvankipäivä 2016
Kansainvälistä rauhanvankipäivää vietetään vuosittain 1. joulukuuta. Päivän tarkoitus on muistaa eri puolilla maailmaa väkivallattoman vakaumuksensa ja rauhan puolesta tekemiensä tekojen vuoksi vankilaan joutuneita. War Resisters' International julkaisee joka vuosi listan rauhanvangeista ja heidän tiedossa olevista osoitteistaan. Esimerkiksi Aseistakieltäytyjäliitto järjestää Helsingissä tukikirjeiden kirjoitusillan.
Vuoden 2016 rauhanvankipäivänä erityisen huomion kohteena on Israelin miehityspolitiikka. Joka vuosi useita palestiinalaisiin kohdistettuja sortotoimia vastustavia nuoria tuomitaan vankeusrangaistuksiin heidän kieltäydyttyään asepalveluksesta. Myös joulukuussa useita aseistakieltäytyjiä julistanee kieltäytymisensä ja aloittaa näin oikeusprosessin.
Joulukuun 1. päivän toimintakutsu ei keskity kuitenkaan pelkästään perinteiseen aseistakieltäytymiseen, vaan pyytää myös kansainvälistä solidaarisuutta ja miehityksestä hyötymisestä kieltäytymistä. Ryhmät eri puolilta maailmaa – esimerkiksi Iso-Britanniassa, Saksassa, Ranskassa ja Kreikassa – järjestävät mielenosoituksia eri hallintoelinten tai asevalmistajien toimipisteiden ulkopuolella ja vaativat lopettamaan miehityksestä hyötymisen.