- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Aseteollisuuden menestys ihmisoikeuksien edellä
Sadankomitea järjesti Rauhanasemalla 26.4.2012 miniseminaarin aseviennistä. Tilaisuudessa julkistettiin SaferGlobe Finlandin asevientiraportti 2010. Samalla sai ensiesityksensä Raportista kertova video, joka havainnollistaa aseviennin ongelmia kiinnostavalla ja selkeällä tavalla. Perehdyin ensimmäistä kertaa laajemmin asevientiin, jonka taustalta vaikuttaa ongelmien vyyhti.
Suomen asevienti on minusta hyvin vastuutonta. Kaupalliset ja taloudelliset intressit menevät ihmisoikeuksien edelle, koska aseteollisuuden on pyörittävä. Vienti on välttämätöntä kaikissa maissa aseteollisuuden ylläpitämiseksi. Suomi ei vie aseita Eurooppaan, koska kaikilla mailla on oma teollisuutensa. Euroopassa kaikkien maiden puolustusteollisuus on samassa tilanteessa. Kaikki etsivät markkinoita Euroopan ulkopuolelta ja markkinat löytyvät niistä maista, jotka katsovat, että heillä on kansallisia uhkia.
Aseita viedään raportissa mainittuun harmaan listan maihin. Vuoden 2010 harmaalla listalla oli 55 maata 99 vientimaasta. Aseiden ja sotatarvikkeiden vieminen listalla mainittuihin maihin on mielestäni hyvin kyseenalaista. Suomi saattaa rikkoa EU:n asevientikriteereitä ja vaarantaa ihmisoikeuksien ja demokratian toteutumisen. Suomesta vietiin aseita vuonna 2010 melkein 60 miljoonalla eurolla. Samana vuonna Suomi toimitti aseita mm. Etelä-Koreaan ja Irakiin, joissa on korkea aseellisen konfliktin ja ihmisoikeusloukkausten riski. Suomen aseviennin käytännön seuraukset ovat, että Suomessa valmistettuja aseita käytetään ihmisoikeusloukkauksiin.
Seminaariin osallistui Suomen Puolustus- ja Ilmailuteollisuus yhdistyksen pääsihteeri Tuija Karanko. Hän väittää, että aseteollisuus toimii vastuullisesti erityisesti Suomessa.
"On annettu ymmärtää, varsinkin vuoden 2011 jälkeen, että Suomi ei noudata EU:n kriteereitä. Itse väitän, että Suomi noudattaa niitä huomattavan tarkasti."
Karanko kertoi olevansa eri mieltä niin sanotusta harmaasta listasta: "Se on ehkä asia, mistä en nyt ole niin samaa mieltä, että se olisi nyt tässä hedelmällistä keskustella."
Rauhanliiton puheenjohtajan, europarlamentaarikko Tarja Cronbergin mielestä Suomi ei noudata EU:n asevientikriteereitä. Kriteerien noudattaminen on jokaisen maan omalla vastuulla.
SaferGloben tutkija Jarmo Pykälä kiinnittää huomiota teollisuuspolitiikan ongelmiin.
"Jos haluamme pitää koko aseteollisuuden hengissä, joudumme edistämään laajasti suomalaista elinkeino- ja teollisuuspolitiikkaa. Silloin päädytään siihen ongelmaan, että edistämme paljon muutakin kuin huoltovarmuutta. Jäävätkö silloin rauhaan, turvallisuuteen, vakauteen ja ihmisoikeuksiin liittyvät kysymykset toissijaisiksi", Pykälä kysyy.
Alan ongelmia ovat myös korruptio ja kaksoiskäyttöteknologia. Esimerkiksi telekuuntelulaitteita voivat käyttää poliisi sekä armeija. Yhteiset pelisäännöt puuttuvat. Ala tarvitsisi kipeästi kaikkia sitovan kansainvälisen sopimuksen ja hyvän valvonnan.
Olisi myös sovittava, milloin yritysten vastuu tuotteista loppuu. Mielestäni puolustusministeriöltä olisi pian löydyttävä poliittista tahtoa noudattaa EU:n kriteerejä ja toimia eettisesti. Suomen asevienti ei ole mielestäni hyväksyttävää ja se tukee maailmanlaajuista asevarustelua. Tällainen toiminta on kaukana aidon rauhan edistämisestä.