- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
EU:n ja Marokon kauppasopimus polkee länsisaharalaisten oikeuksia
Euroopan Unioni toimii epäjohdonmukaisesti yrittäessään sovittaa yhteen kaupantekoa ja kansainvälisen oikeuden asettamia reunaehtoja. Erityisen monimutkainen on EU:n suhde Marokkoon ja Länsi-Saharaan.
Euroopan parlamentin helmikuinen päätös hyväksyä kauppasopimus, joka takaa marokkolaisten maatalous- ja kalatuotteiden pääsyn unionin markkinoille, osoittaa jälleen kerran johdonmukaisuuden vaikeuden unionin päätöksenteossa.
Sopimuksella unioni halusi vahvistaa unionin ja Marokon suhteita sekä tukea demokratiaa osana laajempaa Pohjois-Afrikan maiden tukiohjelmaa. On myös kannatettavaa, että kehitysmaiden maataloustuotteiden pääsyä EU:n markkinoille tuetaan ja pääsyn esteitä poistetaan.
Kauppasopimuksen ongelma on se, ettei Marokon laittomasti miehittämää Länsi-Saharan aluetta rajata sopimuksen ulkopuolelle. Päinvastoin länsisaharalaisten oikeuksia alueen luonnonvaroihin puolustava Western Sahara Resource Watch (WSRW) sekä Tukholman Emmaus ovat yhteisessä raportissaan osoittaneet, että Länsi-Saharan alueeseen kohdistuu suuria odotuksia, koska olosuhteet vihannesviljelylle ovat erinomaiset.
WSRW ja Emmaus ovat paikallistaneet Länsi-Saharaan kuuluvalta Dakhlan alueelta 11 vihannestilaa. Tilojen omistajina ovat Marokon kuningas Muhammad VI, marokkolaiset monialayritykset sekä ranskalaiset monikansalliset yhtiöt, jotka pääsevät tuomaan miehitetyillä alueilla kasvatettuja tuotteita EU:n alueelle vapaasti sen jälkeen, kun kauppasopimus astuu toukokuussa voimaan.
Laajentuva vihannesviljely ei myöskään tue länsisaharalaisten työllistymistä, sillä tilojen työntekijät ovat muualta tulleita kausityöläisiä. Esimerkiksi Dakhlassa vuonna 2010 oli noin 6500 työntekijää, useimmat heistä marokkolaisia.
Johdonmukaisuus ontuu myös siksi, että viime vuoden joulukuussa EU:n parlamentti hylkäsi EU:n ja Marokon välisen kalastussopimuksen, joka olisi sallinut kalastuksen Länsi-Saharan rannikolla. Yksi syy hylkäämiseen oli se, että kalastussopimusta pidettiin kansainvälisen oikeuden vastaisena, koska sopimus salli kalastuksen Länsi-Saharan rannikolla.
Kauppasopimuksen vastustajat vetosivat myös Länsi-Saharan kansainvälisoikeudelliseen asemaan, mutta tällä kertaa turhaan. Uuden kalastussopimuksen neuvottelut unionin ja Markon välillä käynnistyivät tammikuussa. Kalastuskomissaari Maria Damanakin mukaan sopimuksessa otetaan huomioon parlamentin haluamat oikeudelliset, ympäristölliset ja taloudelliset takeet. Baskiparlamentti on myös yksimielisesti päättänyt, että Länsi-Sahara pitää rajata uuden kalastussopimuksen ulkopuolelle.
Näihin kahteen EU:n ja Marokon väliseen sopimukseen liittyy myös kansallisia intressejä. Espanja lobbasi vahvasti kalastussopimuksen puolesta, koska valtaosa Länsi-Saharan vesillä kalastaneista aluksista ovat olleet espanjalaisia. Nytkin Espanja koettaa vauhdittaa uuden sopimuksen valmistelua.
Vastaavasti Espanja vastusti kauppasopimusta, koska se pelkää marokkolaisten vihannesten vievän markkinoita espanjalaisilta vihanneksilta. Ranska puolestaan tuki kauppasopimusta.
Linkkejä:
Western Sahara Resource Watchin ja Tukholman Emmauksen raportti Conflict tomatoes
http://www.wsrw.org/files/dated/2012-02-13/conflict_tomatoes_14.02.2012.pdf
Fish Eslewheren uutinen uudesta kalastussopimuksesta
http://www.fishelsewhere.eu/a140x1366
Fish Eslewheren uutinen baskiparlamentin päätöksestä
http://www.fishelsewhere.eu/a140x1369
Länsi-Saharan vapautusliike Polisarion ja PUNS-puolueen tukijat osoittavat mieltään hiekkamyrskyssä Ausrendissä lokakuussa 2007. Kuva YK / flickr