- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Musiikilla sortoa vastaan
Yksi Turkin tunnetuimmista musiikkiyhtyeistä on Grup Yorum, ainutlaatuinen yhdistelmä kansanmusiikkia ja työtä kansan oikeuksien puolesta. Yliopisto-opiskelijat perustivat yhtyeen Istanbulissa vuonna 1985, vuoden 1980 sotilasvallankaappauksen jälkeen, ottamaan kantaa valtion systemaattiseen kansan vaikutusvallan vähentämiseen ja alistamiseen. Perustamisestaan lähtien yhtye on toiminut rauhan, demokratian ja kansan vapauden äänitorvena, vaikka sitä on yritetty hiljentää esimerkiksi konserttikielloin.
Grup Yorumista erityisen tekee se, ettei yhtye ole vallankumouksellinen vain aatteiltaan ja toiminnaltaan vaan myös musiikissaan. Turkkilaiselle kansanmusiikille ominaisten soittimien lisäksi Yorum käyttää soittimia esimerkiksi rockmusiikista ja klassisesta musiikista sekä esiintynyt kuoron ja sinfoniaorkesterin kanssa. Heidän musiikkinsa on vuosi vuodelta kasvattanut suosiotaan, ja yhtye onkin julkaissut lähes joka vuosi uuden albumin.
Yorumin matka on ollut kaikkea muuta kuin helppo, mutta yhtye on siitä huolimatta pitänyt arvoistaan, toiminnastaan ja oikeaksi kokemistaan asioista tiukasti kiinni. Se on jatkanut musiikin tekemistä kansalle ja puhunut tasa-arvon, ihmisoikeuksien ja kollektiivisuuden puolesta. Sekä kotimaassaan Turkissa ettämuualla Euroopassa pitämiensä valtavien konserttien lisäksi yhtye on vuosien saatossa ollut mukana lukuisissa mielenosoituksissa ja lakoissa, sekä ollut eri onnettomuuksien uhrien omaisten tukena, muun muassa Soman kaivostapaturmassa ja puhunut sorrettujen ihmisryhmien puolesta.
Kappale perustuu Yasar Kemalin romaaniin ”Haukkani Memed”
Yhtye laulaa paitsi turkin kielellä myös muilla Anatolian kielillä, kuten kurdin ja lazin kielillä. Se puolustaa vahvasti näiden ja monien muiden alueella vainottujen kielten vapautta. Lisäksi yhtyeen antifasistiset ja anti-imperialistiset ja erilaisia verilöylyjä käsittelevät sanoitukset kertovat luonnonkatastrofien tuhosta, sodista, kuolemasta, rakkaudesta ja vapaan maailman janosta. Yhtyeen vahvasti vasemmistolaisesta poliittisesta suuntautumisesta huolimatta heidän musiikkinsa vetoaa myös vastakkaisen aatesuunnan kannattajiin.
”Kesäkuussa on vaikea kuolla”, kertoo Nazim Hikmetin kuolemasta
Grup Yorumin on nostanut yhteiskunnan epäkohtia esille ja heillä on paljon kuulijoita. Pelkästään heidän 25-vuotiskonserttiinsa osallistui 55 000 ihmistä. Siellä missä ihmisoikeuksia ja -arvoa on poljettu, siellä missä on toteutettu epäoikeudenmukaisuutta, on ollut Grup Yorum osoittamassa solidaarisuutta ja musisoimassa heikomman puolesta. Siksi yhtye on koko uransa ajan ollut tiukasti Turkin hallitusten silmätikkuna.
Grup Yorumin jäsenet ovat olleet toistuvasti pidätettyinä, saaneet vankeustuomioita sekä kohdanneet poliisiväkivaltaa ja kidutusta. Heidän konserttejaan on kielletty, pääsy ulkomaille on estetty ja joskus yhtye on joutunut konsertoimaan rikkinäisillä soittimilla tuhojen vuoksi. Heidät on yritetty hiljentää, hajottaa ja tuhota järjestelmällisesti vuosien aikana, vailla menestystä. Yksi yhtyeen motoista onkin: "Grup Yorum on kansaa, eikä sitä voida hiljentää".
Viimeisin yritys tapahtui marraskuussa, kun poliisi tunkeutui yhtyeen harjoittelutilana toimivaan kulttuurikeskukseen Istanbulissa ja pidätti yhtyeen jäsenet ilman päteviä syytteitä tai todisteita, pelotellakseen ja osoittaakseen ylemmyytensä. Tilat, soittimet ja tavarat tuhottiin totaalisesti. Tämä herätti kansainvälistä tukea ja solidaarisuutta.
Yhtyeen jäsenet olivat pidätettyinä ja kidutettavina 98 päivää. Heidät vapautettiin 1. maaliskuuta. Vapautumisensa jälkeen he ovat muun muassa vierailleet Ankarassa perusteettomasti vallankaappausyrityksen jälkeen työstään erotettujen opettajien protestissa, ja ilmaisseet tukensa musisoimalla heidän kanssaan kadulla.
Grup Yorum on koko 32-vuotisen uransa aikana nostanut lannistamatta päätään ja seissyt selkä suorana poliisin ja vaihtuvien hallitusten hyökkäysten edessä. Se on lakkaamatta ottanut kantaa epäkohtiin, ollut heikommassa osassa olevien ja vääryyttä kokeneiden tukena sekä auttanut levittämään heidän tarinaansa koko maan tietoisuuteen. Se on taistellut musiikillaan aina pieni pilke silmäkulmassa. Vuosi vuodelta se on todistanut, että Grup Yorum on kansaa, eikä sitä voida hiljentää. Vuosi vuodelta se on todistanut, että kansan musiikin tekijät ovat tosiaankin voimakkaampia kuin sen lakien säätäjät.
Kappale kertoo kurditytöstä, joka lähtee vuorille sissirakkaansa perään