- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Kaksi syksyistä risottoa kaurasta
Syksyllä metsät ovat täynnä sieniä ja kesäkurpitsaakin on paljon saatavilla ja niitä molempia kannattaa syödä, jos on mahdollisuus. Tässä risotossa riisi on vaihdettu herkulliseen ja selvästi riisiä ekologisempaan kauraan. Ohrakin teoriassa sopii suunnilleen samassa reseptissä käytettäväksi, mutta se ei kyllä ole minusta kovin herkullista enkä kehtaisi kenellekään sitä suositella kuin oluessa ja uunipuurossa. Molemmilla resepteillä ruokkii noin neljä nälkäistä syöjää, tai joidenkin sopivien lisäkkeiden kanssa useammankin.
Sienirisotto
- 1 litra tuoreita sieniä (esimerkiksi kantarelleja, tatteja, limanuljaskoita, haperoita tai kehnäsieniä, muutkin sopivat hyvin, kunhan koko sienisekoitus ei ole erittäin mietoja sieniä, kuten herkkusieniä)
- 1 iso sipuli
- 4 dl kaurahelmiä
- 1,25 litraa kasvislientä
- 1 dl valkoviiniä
- 1 tl paprikajauhetta
- mustapippuria
- reilusti öljyä paistamiseen
Metsästä ensin itsellesi hyvä sienisaalis joko sieniretkeltä metsästä. jos sienet eivät ole tuttuja, varmista, että ovat varmuudella syötäviä joltakulta, joka ne tunnistaa tai torilta.
Kotiin palauttuasi siivoa sienet tarvittaessa ja pilko ne keskikoisiksi paloiksi. Pilko myös sipuli.
Valmista kasvisliemi. Kasvisliemi on helpointa valmistaa keittämällä vesimäärä ja lisäämällä sinne kasvisliemikuutioita tai fondia. Innokkain keittää tietenkin liemen itse kasviksista, mausteista ja suolasta ja lopputulos on silloin varmaan parempi. Kauhea homma se tietenkin myös on. Laiskan vinkki on keittää vesi vedenkeittimellä ja laittaa liemikuutiot ja kuuma vesi metalliseen litran mittaan tai kattilaan.
Kaada reilusti öljyä pannulle (valitse iso pannu, tämä on iso ruoka) ja lämmitä se kunnolla kuumaksi, lisää paprika ja anna sen muhia hetki öljyssä. Lisää pannulle sipulisilppu ja sienet ja paista niitä kunnes sipuli on kuullottunut ja sienet ovat vähän kuivuneet. Lisää kaurahelmet ja kääntele koko seosta pari minuuttia pannulla, niin että kaikki vielä jäljellä oleva öljy ja neste on imeytynyt kaurahelmiin.
Lisää vähitellen lämmintä kasvislientä pannulle aina vähän kerrallaan kun edellinen lisätty annos on imeytynyt kauraan. Lopuksi lisää vielä valkoviini. Valkoviinin voi hyvin korvata myös esimerkiksi manteli- tai muulla maidolla.
Tarjoile mustapippurin kanssa.
Kesäkurpitsarisotto
- 1 keskikokoinen kesäkurpitsa tai puolikas valtavasta
- 4 dl kaurahelmiä
- 8 dl kasvislientä
- jääkaappiin unohtunut juustonjämä
- hiukan öljyä paistamiseen
Pilko tai raasta kesäkurpitsa melko pieneksi silpuksi.
Valmista kasvisliemi. Kasvisliemi on helpointa valmistaa keittämällä vesimäärä ja lisäämällä sinne kasvisliemikuutioita tai fondia. Innokkain keittää tietenkin liemen itse kasviksista, mausteista ja suolasta ja lopputulos on silloin varmaan parempi. Kauhea homma se tietenkin myös on. Laiskan vinkki on keittää vesi vedenkeittimellä ja laittaa liemikuutiot ja kuuma vesi metalliseen litran mittaan tai kattilaan ja sekoittaa vähän.
Kaada reilusti öljyä pannulle (valitse iso pannu, tämä on iso ruoka) ja lämmitä se kunnolla kuumaksi. Lisää pannulle kesäkurpitsa ja paista kesäkurpitsasilppua vähän aikaa. Lisää kaurahelmet ja kääntele koko seosta pari minuuttia pannulla, niin että kaikki vielä jäljellä oleva öljy ja neste on imeytynyt kaurahelmiin.
Lisää vähitellen lämmintä kasvislientä pannulle aina vähän kerrallaan kun edellinen lisätty annos on imeytynyt kauraan. Lopuksi lisää vielä juustoraaste (poista juustonjämästä ennen raastamista mahdollinen home, se on yleensä vain pinnalla, joten juusto sen alla on käyttökelpoista, samoin kuivunut juusto vetreytyy ruuassa).