Sämpylät vaivaamatta

Kirjoittaja:

Reseptini ovat lähes poikkeuksetta sellaisia, että niillä valmistettu ruoka on herkullista, mutta sen eteen ei ole tehty yhtään ylimääräistä työtä. Hullu paljon työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä ei ehkä kerro rauhantyöstä, mutta ahkera pasifisti voi kanavoida tarmonsa johonkin muuhun tähdelliseen, kun ruoka syntyy helposti. Ja kukapa ei rakastaisi tuoretta leipää?

  • 9 dl vehnäjauhoja
  • 4 dl ruishiutaleita (tai muita puurohiutaleita, ei kuitenkaan pikapuuron valmistusaineita)
  • 3 dl siemeniä (esimerkiksi auringonkukansiemeniä)
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl kuivahiivaa
  • 8 dl vettä

Sekoita ensin kuivat ainekset toisiinsa ja sen jälkeen lisää joukkoon vesi ja sekoita huolellisesti. Tämä taikina kannattaa tehdä aamiaissämpylöitä varten viimeistään edellisenä iltana pöydälle kohoamaan. Peitä kulho pyyhkeellä. Pitkä kohotus säästää tekijän vaivaamisen vaivalta. Jos haluat tehdä taikinan vieläkin aikaisemmin, esimerkiksi illalla on muuta tekemistä, voi taikinan tehdä vaikka useampaakin päivää aiemmin, mutta jos aiot antaa taikinan kohota pidempään kuin noin 10 tuntia, laita se jääkaappiin pyyhkeellä peitettynä. Montaa minuuttia ei taikinan tekoon tarvitse käyttää, teki sen koska vain.

5-96 tunnin kuluttua nostele pellille kahdella lusikalla korkeita kekoja taikinasta ja paista 225 asteessa uunissa 12-15 minuuttia. Jos haluat, niin pinnalle voi vielä ennen paistamista ripotella siemeniä, leseitä tai vaikkapa vehnäjauhoja koristeeksi.

Ja vielä lopuksi, tähän aikaan vuodesta monet villivihannekset ovat parhaimmillaan. Jos et vielä tunne villivihanneksia, niin opettele tänä keväänä vuohenputki. Se on helppo tunnistaa, niitä kasvaa melkein kaikkialla ja ne ovat mietoja ja herkullisia. Niitä voi sekoittaa vaikka silppuna näitä sämpylöitä piristämään.

Vuohenputki. Parhaimmillaan vuohenputki on toukokuussa, ennen kukintaa, mutta pieniä ja keskikokoisia lehtiä voi syödä läpi kesän. Ruuaksi sopivat vihreät lehdet, niissä on mieto ja herkullinen maku.

Vuohenputki. Parhaimmillaan vuohenputki on toukokuussa, ennen kukintaa, mutta pieniä ja keskikokoisia lehtiä voi syödä läpi kesän. Ruuaksi sopivat vihreät lehdet, niissä on mieto ja herkullinen maku. Kuva: Kari Pihlaviita/Flickr

Lehden numero:

Aiheet:

Uusimmat jutut samasta aiheesta

Arkinen seitan ja perunamuussi »

Perunat ovat oikein ekologista ruokaa verrattuna melkein mihin tahansa ja kasvavatkin varsin helposti, niiden sisältämä proteiini on hyvälaatuista ja niille kovin harvat ovat allergisia. Minusta henkilökohtaisesti niissä on vain yksi ongelma, ne eivät ole kovin herkullisia. Tämä ongelma on vältettävissä perunamuussissa, sillä perunamuussi on herkullista.

Naattipesto »

Syksyllä on satokausi ja monenlainen ruoka on tuoretta ja herkullista. Naattipesto on parhaimmillaan loppukesästä ja alkusyksystä. Naattipeston paras puoli on, että siinä saadaan käyttöön sellainen ravinteikas osa tuoreista porkkanoista, jota yleensä ei ole tapana syödä.

Keittoa kaikille »

Tämä keitto kasataan suoraan lautasille, joten jokainen syöjä voi valita omat suosikkitäytteensä. Makoisa liemi paranee pitkällä keittämisellä tai seuraavan päivän tähteiden syöntiin.