- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Israel teki vakavan virheen
Free Gaza Movementin saattuetta kohtaan tehty isku on osoittautumassa Israelille monin tavoin tappiolliseksi ja johtamassa Gazan saarron osittaiseen purkamiseen.
Israelin laivaston erikoisjoukkojen isku Free Gaza Movementin saarrettuun Gazaan matkanneille aluksille toukokuun lopussa on osoittautumassa Israelille katastrofaaliseksi epäonnistumiseksi.
Ensimmäinen epäonnistuminen oli päätös toteuttaa isku kansainvälisillä vesialueilla. Vaikka Israel katsoo olevansa sodassa Hamasia vastaan ja vaikka se on tästä syystä asettanut Gazan saartoon, iskun toteuttaminen kaukana saarron merirajasta osoitti jälleen kerran täydellistä piittaamattomuutta kansainvälisestä oikeudesta.
Toinen epäonnistuminen oli itse isku. Yhdeksän laivasaattueen aktiivin surmaaminen ja kymmenien haavoittaminen kertoo pieleen menneestä operaatiosta. Merkityksellistä ei ole se, kuka ensimmäisenä käytti väkivaltaa. Merkityksellistä on se, että asetelmana oli sotilaat vastaan siviilit, ja kaikki kuolleet olivat siviileitä.
Pidemmällä aikavälillä merkityksellisimmät virheet kuitenkin ajoittuvat iskun jälkeiseen aikaan. Israelin puolustusvoimien ja hallituksen tiukka ja kylmäkiskoinen asennoituminen osoittivat, ettei hallituksen sisäpiirissä joko nähty tai haluttu nähdä tilanteen vakavuutta.
Pääministeri Benjamin Netanjahun lausunnot Israelin osakseen saamasta ”tekopyhyydestä” tai näkemys, jonka mukaan ”Gaza on Iranin rahoittama terroristivaltio”, olivat huonosti harkittuja. Tilannetta ei parantanut pelottelu siitä, että ”Iran jatkaa aseiden salakuljetusta Gazaan”, tai vakuuttelut Gazan saarron jatkamisesta. Ne olivat todennäköisesti käypää valuuttaa sisäpoliittisesti, mutta eivät ulkopoliittisesti.
Israel asettaa oman tutkimuskomission...
Nyt, kolme viikkoa iskun jälkeen, Israelin aluksi uppiniskainen asennoituminen on muuttumassa. Välittömästi iskun jälkeen Israel torjui yksiselitteisesti kaikki vaatimukset riippumattoman kansainvälisen tutkintakomission asettamisesta. Israel ilmoitti tekevänsä iskusta oman sisäisen tutkimuksen.
Kesäkuun puolivälissä nimitettiin "julkinen ja riippumaton komitea" johtajanaan eläkkeellä oleva Israelin korkeimman oikeuden tuomari Jaakov Tirkel. Kansainvälinen painostus oli kuitenkin vaikuttanut Israelin hallitukseen, sillä komiteaan nimitettiin kaksi ulkomaalaista tarkkailijaa. He olivat Nobelin rauhanpalkinnolla palkittu pohjoisirlantilainen poliitikko David Trimble ja eläkkeellä oleva kanadalainen kenraali Ken Watkin.
Ulkomaalaisten tarkkailijoiden nimeämisellä Israel ei kuitenkaan onnistunut vaimentamaan vaatimuksia kansainvälisestä tutkimuskomissiosta. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon muistutti hänen aikaisemman ehdotuksensa kansainvälisestä komissiosta olevan edelleen voimassa. Samoin pääsihteeri huomautti, ettei kansainvälisen komission asettaminen ole ristiriidassa Israelin oman tutkimuskomitean kanssa.
...mutta lieventää Gazan saartoa
Asetetta suurempi muutos Israelin hallituksen politiikassa oli 20. kesäkuuta julkaistu pääministeri Benjamin Netanjahun toimiston uutinen, jonka mukaan ”Israel lieventää Gazan saartoa siten, että sallittujen tuotteiden listan sijaan jatkossa listataan kielletyt tuotteet”. Aseet ja sotilaalliset tarvikkeet olisivat edelleen kiellettyjä.
Saarron osittainen purkaminen on toki myönteinen seikka, mutta tässä vaiheessa on vielä mahdotonta arvioida päätöksen tosiasiallista merkitystä. Uutislähteiden mukaan rakennustarvikkeiden, muun muassa aikaisemmin kielletyn sementin, vieminen Gazaan olisi mahdollista kansainvälisessä valvonnassa. Mitä se käytännössä tarkoittaa, on epäselvää. Saksan kehitysyhteistyöministerin Dirk Niebelin Gazan vierailun epääminen osoittaa omalla tavallaan, ettei suuria muutoksia ole luvassa, ainakaan nopeasti.
Saarto hyödyttää Hamasia
Epäselvää on sekin, julkistaako Israel listan tuotteista, joita Gazaan ei saa viedä. Tähän mennessä Gazaan on saanut viedä vain erikseen sallittuja tuotteita, mutta listaa niistä ei ole julkistettu.
Tässä valossa pääministeri Netanjahun hallituksen päätöksen jälkeen antama lausunto, jonka mukaan Gazaan ei kohdistu ”siviili- vaan sotilaallinen saarto”, on ylioptimistinen.
Toivottavaa olisi, että Gazan saarron osittainen purkaminen johtaisi Israelissa sen jatkamisen kyseenalaistamiseen. Saarron jatkaminen itse asiassa palvelee enemmän Hamasin poliittisia intressejä kuin Israelin turvallisuustarpeita.
Hamashan ei ole vain terroristijärjestö, vaan sen toiminta Gazassa kattaa lähes kaikki inhimillisen elämän alueet. Niin kauan kuin saarto jatkuu, Hamas pystyy osoittamaan, että se huolehtii Gazan asukkaiden perustarpeista. Hamasin lisäksi saarrosta hyötyvät salakuljettajat, jotka toimittavat Egyptin rajan ali kaivettujen tunneleiden kautta tuotteita gazalaisille.
Mielenosoitus Israelin iskua vastaan Bolognassa Italiassa 31.5.