- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Syyria hyökkää siviilikohteisiin rypäleaseilla
Yhä lisääntyvät todisteet osoittavat, että Syyrian ilmavoimat pudottaa rypäleaseita kaupunkeihin viiden kuvernementin alueella, vaikka armeija on kieltänyt, että aseita käytettäisiin maan sisällissodassa, Human Rights Watch (HRW) raportoi. Järjestön kokoamasta datasta käy ilmi, että rypäleaseiden käyttö on lisääntynyt merkittävästi viimeisen kahden viikon aikana. Hyökkäykset ovat osa hallituksen joukkojen yhä sitkeämpää, kapinallisten hallussaan pitämiin alueisiin suuntautuvaa ilmasotaa, jossa on käytetty räjähteitä ja jopa tarkoitusta varten kyhättyjä "tynnyripommeja".
Kun HRW oli 14.10. raportoinut rypäleaseiden käytöstä Syyriassa, maan armeija julkaisi lausunnon, jossa se kiisti aseiden käytön ja väitti, ettei sillä ollut edes hallussaan mainitun kaltaisia aseita. Tämän jälkeen HRW on kerännyt uusia todisteita rypäleasehyökkäyksistä ja vahvistanut niiden totuudenmukaisuuden haastattelemalla uhreja, muita hyökkäysalueiden asukkaita ja aktivisteja, jotka ovat kuvanneet aseiden ammuksia. HRW on myös analysoinut 64 eri videota ja valokuvia, joissa voi nähdä rypäleaseiden jäännöksiä yhteensä kymmenestä eri iskusta muun muassa Salkeenin, Kfar Takharimin, al-Buwayda kaupungeissa sekä Qusayrissa Homsin, al-Babissa Aleppon sekä Ghoutassa Damaskoksen alueella.
"Syyrian kiistävät lausunnot ovat merkityksettömiä, sillä todisteet siitä, että rypäleaseita sataa kyliin ja kaupunkeihin, lisääntyvät jatkuvasti", sanoo HRW:n johtava aseasiantuntija Steve Goose. "Syyrian ilmavoimat alistaa siviilit terrorille alueilla, jotka ovat kapinallisten hallussa."
HRW:lla on hallussaan tietoa yli 35 rypäleaseiskujen kohteeksi joutuneesta alueesta. Järjestön käsitys on, että Syyria on pudottanut ainakin 46 rypäleasetta, ja näiden jäljiltä maastosta on tunnistettu ainakin 136 räjähtämätöntä tytärammusta, jotka ovat äärimmäisin vaarallisia alueiden asukkaille. HRW:n mukaan nämä saatavissa olevat luvut ovat todennäköisesti vain osatotuus iskujen todellisesta mittakaavasta.
HRW on keskustellut iskujen uhrien kanssa al-Buwaydassa ja haastatellut iskujen silminnäkijöitä Rastanissa, Talbisehissa, al-Babissa ja Qusayrissa. Asukkaat ovat luovuttaneet iskuista kuvaamansa materiaalin suoraan järjestön käyttöön. HRW:n asiantuntijat ovat myös analysoineet 64 YouTubeen lähetettyä videota ja todenneet, että niissä näkyvät rypälepommit on mitä todennäköisimmin pudotettu lentokoneesta tai helikoptereista. Videoista on tunnistettu muun muassa RBK-tyyppisiä rypälepommeja, joita tiedetään valmistetun suuria määriä entisessä Neuvostoliitossa.
Venäjän ulkoministeri kiisti 15.10., että "venäläisvalmisteisia" rypälepommeja olisi käytetty Syyriassa, ja totesi myös, että on hyvin vaikea todentaa, mistä aseet ovat peräisin. HRW:n Goosen mukaan "Lavrov voi oikeuttaa kieltävän lausuntonsa puhumalla kapea-alaisesti 'venäläisvalmisteisista' aseista, mutta kaikki tähänastiset todisteet osoittavat, että Syyrian hallituksen hävittäjistä ja helikoptereista pudotetut rypälepommit ovat peräisin Neuvostoliitosta".
"Venäjän tulisi osoittaa huolestuneisuutensa rypäleaseiden käytöstä Syyriassa eikä kyseenalaistaa niitä vakuuttavia todisteita, joiden mukaan maassa käytetään neuvostovalmisteisia ammuksia", Goose toteaa.
Seitsemän maata – Itävalta, Belgia, Tanska, Saksa, Norja ja Qatar – on tähän mennessä tuominnut rypäleaseiden käytön Syyriassa.
"Kaikkien maiden, joille siviilien suojeleminen rypäleaseiden ja muiden räjähtävien aseiden vahingollisilta vaikutuksilta on olennaista, tulee ilmaista kantansa ja vaatia Syyria lopettamaan ilmasotakampanjansa", Goose sanoo.
Kirjoitus on lyhennetty käännös Human Rights Watchin lehdistötiedotteesta, joka on kokonaisuudessaan luettavissa täällä.
Tiedotteeseen liittyvä multimediapaketti.
HRW:n raportointia rypäleaseista: http://www.hrw.org/en/category/topic/arms/cluster-munitions