- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Ihmisoikeustyötä miehityksen keskellä
Tiedonsaanti konfliktitilanteissa on vaikeata, ja luotettavan informaation puute voi merkittävästi haitata esimerkiksi neuvotteluja tai humanitaarisen avun perille pääsemistä. Osapuolilla on usein vahvat näkemyksensä tapahtumien kulusta ja ilman riippumattomia selvityksiä oman puolen väärinkäytökset on helppo kieltää.
Vuonna 1989 joukko israelilaisia tutkijoita, asianajajia, toimittajia ja poliitikkoja päätti puuttua tiedonvajeeseen Gazassa ja Länsirannalla. Perustettiin B'Tselem eli Israeli Information Center for Human Rights in the Occupied Territories. Nimi B'Tselem on hepreaa ja tarkoittaa ”kuvana”. Viittaus on Raamatun luomiskertomukseen, jossa Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen. Sanaa käytetään myös merkitsemään ihmisarvoa.
B'Tselem on kansalaisjärjestö, joka raportoi ihmisoikeusloukkauksista Israelin miehittämillä alueilla. Sen tavoitteena on dokumentoida ja tiedottaa loukkauksista israelilaisille ja Israelin päättäjille sekä edistää ihmisoikeuksien kunnioitusta. Järjestö seuraa sekä Israelin että Palestiinalaishallinnon suorittamia ihmisoikeusloukkauksia. Ensisijaisesti se pyrkii kuitenkin vaikuttamaan Israelin hallitukseen ja turvallisuusjoukkoihin, joten niiden toiminnasta raportoidaan tiiviimmin.
Raportteja ja tutkintapyyntöjä
B'Tselemin tiedot perustuvat kenttätyöntekijöiden miehitetyiltä alueilta keräämiin lausuntoihin, joiden todenperäisyys varmistetaan mahdollisimman huolellisesti. Niitä verrataan muun muassa virallisiin dokumentteihin ja muiden ihmisoikeusjärjestöjen tietoihin. Lausunnoista koostetaan raportteja ja tutkimustiedotteita, jotka tavoittavat yli 70 000 vastaanottajaa, joiden joukossa on israelilaisia ja kansainvälisiä päättäjiä, viranomaisia, toimittajia ja tutkijoita.
B'Tselem pyrkii myös aktiivisesti edistämään israelilaisviranomaisten toiminnan vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä miehitetyillä alueilla tapahtuneiden sotarikosten ja ihmisoikeusloukkausten tutkinnassa. Se tekee muun muassa tutkintapyyntöjä epäillyistä ihmisoikeusloukkauksista. Esimerkiksi vuonna 2013 tutkintapyyntöjä tehtiin 250, joista 96 johti rikostutkintaan
Vuodesta 2007 B'Tselem on järjestänyt koulutuksia ja jakanut videokameroita vapaaehtoisille, jotka kuvaavat ihmisoikeusloukkauksilla Gazassa ja Länsirannalla. Kuvallinen todistusaineisto on tärkeää, sillä videoituja rikkomuksia on vaikeampi kiistää kuin suulliset lausunnot. Kerättyä aineistoa hyödynnetään tutkintapyyntöjä tehdessä, ja siitä koostetaan verkossa julkaistavia dokumenttielokuvia.
Wadian Umran B'Tselemin videokoulutusseminaarissa Burinin kylässä 8.1.2014. Vuodesta 2007 B'Tselem on kouluttanut vapaaehtoisia ja jakanut heille kameroita ihmisoikeusloukkausten taltiointiin. Naiset kärsivät näistä loukkauksista suhteettoman paljon ja ovat todistamassa niitä miehiä useammin. Niinpä koulutuksia pyritään suuntaamaan erityisesti naisille. Lähde: B'Tselem Eyes Wide Open Photo Blog 2014.
Vaikuttamistyötä Israelissa ja maailmalla
Israelissa B'Tselemin edustajat keskustelevat päättäjien ja viranomaisten kanssa. Vaikuttamistyötä asevoimien parissa tehdään jatkuvasti, ja järjestö on kampanjoinut muun muassa, jotta mielenosoittajia vastaan ei käytettäisi kumiluoteja. Kansainvälisesti poliitikkoihin ja diplomaatteihin pyritään vaikuttamaan pääasiassa Yhdysvalloissa ja Euroopassa.
Tärkeä osa B'Tselemin työtä on vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen Israelissa. Israelilaisille tiedotetaan Gazan ja Länsirannan ihmisoikeustilanteesta sekä paikallisen ja kansainvälisen median että järjestön omien verkkosivujen ja sosiaalisen median kautta.
Kansainvälisessä lehdistössä B'Tselemin tietoja käytetään laajasti, ja Israelissakin järjestön raportteihin viitataan toistuvasti. Ne ovat merkittävä tiedonlähde myös tutkijoille. B'Tselemin nauttimasta arvostuksesta kertoo, että se on tänä vuonna ehdolla Euroopan neuvoston myöntämän Václav Havel -ihmisoikeuspalkinnon saajaksi.
Väkivallan varjossa
Väkivallan uhka on läsnä israelilaisten ihmisoikeusaktivistien työssä, eikä B'Tselem ole poikkeus. Järjestön toimintaa vaikeuttaa myös, että sen kenttätyöntekijät ovat pitkään joutuneet elämään pommitusten pelossa. B'Tselem on äänekkäästi kritisoinut Israelin toimintaa Gazassa viime kuukausien ajan. Tästä varsinkaan äärikansalliset puolueet ja lehdet eivät ole olleet mielissään. Israelin hallitus on myös muun muassa kieltänyt siviilipalveluksen suorittamisen järjestössä. B'Tselemin toiminnanjohtajan Hagai el-Adin mukaan järjestöä vastaan ei ole aiemmin sen historian aikana hyökätty yhtä kiivaasti.
Vaikeista oloista ja uhkauksista huolimatta B'Tselemin kenttätyöntekijät jatkavat toimintaansa, ja B'Tselem raportoi konfliktin keskellä suoritetuista sotarikoksista ja ihmisoikeusloukkauksista. Työn merkitys korostuu entisestään, kun ilmapiirin kiristyessä hallitukseen kohdistuvaa kritiikkiä yritetään vaimentaa. On rohkaisevaa, että israelilaiset järjestöt uskaltautuvat vastustamaan päättäjiensä ja asevoimiensa toimintaa. B'Tselemin rooli on myös selkeä: jonkun on kerättävä ja tarkastettava tietoja, kuvattava ja kerrottava maailmalle, millaisiin väärinkäytöksiä kriisialueilla sorrutaan.
B'Tselemin verkkosivut raportteineen löytyvät osoitteessa www.btselem.org. Raporttien ohella B'Tselem tuottaa tilastotietoa ja analyysejä, ja internetissä löytyy myös runsaasti muuta materiaalia, esimerkiksi kerätyt lausunnot ja kuva-aineistoa.