- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Järki käteen terrorismin vastustamisessa
Euroopan unionissa valmistellaan muutoksia rajatarkastuksiin. Unionin sisäministereiden kokouksessa on käsitelty ehdotusta, jossa esitetään että EU-alueen kansalaisille tehtäisiin Schengenin ulkorajoilla säännönmukaisia rekisterikyselyitä ja rajatarkastuksia Schengen-alueen ulkopuolelle suuntautuvien matkojen kohdalla.
Suurten EU-maiden, kuten Alankomaiden, Britannian, Puolan, Ranskan ja Saksan, tukeman ehdotuksen tarkoituksena on estää esimerkiksi terroristisissa tarkoituksissa matkustavan EU-kansalaisen lentomatka.
”Kysymys on lähinnä siitä, että voidaan varmistaa, ettei lennolle lähde mukaan henkilöitä, joilla on yhteyksiä esimerkiksi ISIS-järjestöön”, Ylen Ykkösaamussa 18.10. vieraillut sisäministeri Päivi Räsänen totesi.
Suomen kanta esitykseen on ministerin mukaan tietyin varauksin myönteinen. Varaukset liittyvät esityksen taloudellisiin ja käytännöllisiin vaikutuksiin. Tarkastukset saattaisivat esimerkiksi hidastaa lähtöselvitystä sekä lisätä rajatarkastajien työmäärää.
On toki hyvä, että ministeri on huolissaan rajatarkastajien lisääntyvästä työmäärästä, mutta toivottavaa olisi, että huolta kannettaisiin myös matkustajien oikeusturvasta. Samoin toivottavaa olisi, että esitetty muutos todella toimisi suunnitellusti.
Syyskuun 2001 New Yorkin terrori-iskujen jälkeen erityisesti lentokenttien turvatarkastuksia on kiristetty huomattavasti. Matkustajat joutuvat esimerkiksi riisumaan kenkänsä, jotta ne voidaan läpivalaista ja alistumaan sellaiselle tarkastajien simputukselle, jonka yhteyttä turvallisuuteen on vaikea ymmärtää. Nyt mahdollisuuksia simputukseen aiotaan entisestään lisätä.
Kyseenalaista on myös se, kuinka tehokkaasti suunnitelluilla rekisterikyselyillä voitaisiin estää terroristisiin järjestöihin kytkeytyneiden henkilöiden päätyminen esimerkiksi ISIS-järjestön taistelijoiksi Syyriaan.
Todennäköinen seuraus uudistuksesta olisi se, että taistelijoiksi haluavat matkustaisivat ensiksi Schengen-alueelta esimerkiksi johonkin Etelä- tai Keski-Amerikan maahan ja sieltä eteenpäin Syyriaan. Samoin oletettavaa on, että salamatkustaminen lisääntyisi.
Terrorismin vastustaminen on kaikin puolin kannatettava asia, mutta toivottavaa olisi, että vastustamisessa puututtaisiin terrorismia ylläpitäviin syihin, ei niiden seurauksiin. Jos henkilön pääsy lentokoneeseen täytyy estää, ollaan auttamattomasti myöhässä.
Mikäli ISIS-järjestön ja muun islamilaisen terrorismin uhkaa halutaan vähentää, kannattaisi suunniteltujen rekisterikyselyjen sijaan esimerkiksi tukea EU:n maltillisia islamistijärjestöjä ja kasvattaa niiden vaikutusmahdollisuuksia. Globaalin taloudellisen eriarvoisuuden vähentämisen pitäisi myös olla terrorismin vastaisen agendan kärjessä, sillä köyhyys ja epätasa-arvo ruokkivat tehokkaasti terrorismia.