- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Kansalaisjärjestöt muutoksen päävoima Ukrainassa
Ukrainan uudelleen itsenäistymisestä lähtien poliittinen valta on taannut taloudellista valtaa sekä avannut tien valtaisan omaisuuden rohmuamiseen. Oligarkkien hallitseman puoluejärjestelmän kautta oligarkkien vallan vähentäminen on vaikeaa, ellei mahdotonta. Muutoksen siemen itää kuitenkin kansalaisyhteiskunnassa.
Maidanin mielenosoitusten aikana perustettiin lukuisia kansalaisjärjestöjä. Monen toiminta keskittyi alunperin Maidanin aikaisiin tapahtumiin, muuan muassa saattamaan viranomaiset vastuuseen yli sadan mielenosoittajan kuolemasta. Sota Itä-Ukrainassa ja Venäjän toteuttama Krimin valtaus sekä kasvattivat kansalaisjärjestöjen määrää että aktivoivat Maidanin aikana perustettuja järjestöjä. Sota Itä-Ukrainassa on pakottanut yli miljoona ukrainalaista pakolaisiksi. Myös Krimin liittäminen Venäjään ajoi ukrainalaisia pakolaisiksi. Monet pakolaisiksi joutuneista ovat tataareja.
Ukrainan valtio on konkurssikypsä, eikä sillä ole riittävästi resursseja pakolaisten auttamiseen. Pakolaisten avustamista myös heikentää laajasti rehottava korruptio. Kansalaisjärjestöjen humanitaarinen toiminta onkin elintärkeää pakolaisten auttamiseksi, samoin on ihmisoikeusloukkausten dokumentoiminen.
Ukrainalaiset eivät ole vain toimettomina seuranneet humanitaariseen apuun tai armeijan varustamiseen liittyvää korruptiota. Lukuisten kansalaisjärjestöjen toimintaan kuuluu korruption vastainen toiminta.
Korruptiota vastaan toimivissa järjestöissä on juristeja, jotka keräävät todisteita korruptiosta ja sitä harjoittavista henkilöistä. Kerätyn todistusaineiston avulla syytteiden nostaminen olisi mahdollista monissa maissa, mutta Ukrainassa tilannetta vaikeuttaa täysin korruptoitunut oikeuslaitos.
Ukrainalaiset kansalaisjärjestöt tuottavat jatkuvasti paljon materiaalia maansa tilanteesta.
Ukrainalaisten yleinen mielipide ja kansalaisjärjestöjen toiminta on kuitenkin luonut onnistuneesti tarpeeksi painetta muutosta varten. Ukrainan yhteiskunnan korruptoituneet oligarkit ovat saaneet vastavoiman kansalaisyhteiskunnasta. Hyvin todennäköisesti ukrainalaisten kansalaisjärjestöjen aktiivisuus suuntautuu entistä vahvemmin oligarkkien valtaa vastaan, kun sisällissota Ukrainassa päättyy.
Suomalaisesta näkökulmasta tilanne on erikoinen. Suomessa toki kansalaisjärjestöt ovat merkittävässä roolissa monilla yhteiskunnan osa-alueilla. Isot muutokset yhteiskunnassa tulevat kuitenkin yleensä poliittisten puolueiden kautta. Oligarkkiklaanien keskinäinen taistelu vallasta on estänyt Ukrainaa ajautumasta Venäjän kaltaiseen tilanteeseen, jossa valta on keskittynyt kapean eliitin käsiin ja valtakunnan tasolla käytännössä yksipuoluejärjestelmään. Monipuoluejärjestelmän rakenteet ovat vielä siis olemassa Ukrainassa. Toinen seuraus oligarkkiklaanien keskinäisestä taistelusta on edes jossain määrin vapaa media. Esimerkiksi korruptiouutisten julkituomisessa kansalaisjärjestöt pystyvät pelaamaan oligarkkien omistamia medioita toinen toisiaan vastaan. Lähtökohta muutokseen ei siis missään tapauksessa ole toivoton. Ukrainan tilanne osoittaa, että enemmin tai myöhemmin korruptoitunutta harvainvaltaa vastaan kasvaa vastavoima. Ukrainassa siksi vastavoimaksi ovat nousseet kansalaisjärjestöt.