- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Rauhanpalkinto väkivaltaisista ääriliikkeistä irtautuvien tukijalle
Sadankomitean rauhanpalkinnon saa tänä vuonna oululaisen Vuolle Setlementin Radinet-hanke. Palkinto annetaan tunnustuksena vaikuttavasta työstä väkivallattomuuden edistämiseksi.
Radinet auttaa väkivaltaisissa ääriliikkeissä toimivia nuoria irtautumaan poliittisista tai uskonnollisista liikkeistä kehittämällä järjestöpohjaista valtakunnallista Exit-toimintamallia. Radinet on osa Euroopan komission ylläpitämää Radicalisation Awareness Networkin (RAN) Exit-työryhmää, ja Suomessa toiminta käynnistyi komission velvoitteesta. Sisäministeriö etsi järjestöpohjaisen työn toteuttajaa ja päätyi Vuolle-setlementtiin, jolla on pitkällinen kokemus väkivaltatyöstä.
Toiminta käynnistyi vuonna 2016 ja tähän mennessä Radinet on tavoittanut noin 50 nuorta. Heistä 30 kanssa on aloitettu irtautumisprosessin tukeminen, kertoo Vuolle Setlementin väkivaltatyön päällikkö Jani Kaisto. Muiden osalta Radinet on neuvonut ja tukenut nuoriso-ohjaajia ja muita nuorten kanssa yhteydessä olevia, jotta he puolestaan voisivat auttaa heidän puoleensa kääntyneitä nuoria.
Vuolle-Setlementin väkivaltatyön päällikkö Jani Kaisto
Väkivallan kohtaaminen motivoi irtautumaan ääriliikkeistä
Irtautumisen tukeminen käynnistyy joko nuorten omasta aloitteesta tai viranomaisten kautta. Oma-aloitteisesti Radinetiin otetaan yhteyttä Kaiston mukaan usein siinä vaiheessa, kun nuori joutuu tilanteeseen, joka ei hänelle sovi. "Usein tämä liittyy väkivaltaan ja väkivalta vaikuttaa myös tekijään itseensä." Muita syitä yhteyden ottamiseen ovat esimerkiksi elämäntilanteen muutokset, jotka ovat ristiriidassa liikkeen kanssa.
Kaisto kuvaa Radinetin työtä voimavara- ja ratkaisukeskeiseksi. Syvällisen analysoinnin sijaan työtä rakennetaan niiden voimavarojen pohjalta, jotka kussakin tapauksessa ovat olemassa.
Toimivaksi osoittautunutta työmuotoa voisi Kaiston mukaan tarjota muille EU-maille. "RANin konferensseissa ja seminaareissa Radinetin laaja-alaista työskentelytapaa ja toimintaa sekä poliittisiin että uskonnollisiin liikkeisiin kuuluvien parissa on pidetty edistyksellisenä", Kaisto toteaa.
Suomalainen erityispiirre on myös se, että Radinet tukee sekä poliittisista että uskonnollisista ääriliikkeistä irtautuvia. Muissa maissa toiminta keskittyy joko poliittisiin tai uskonnollisiin liikkeisiin.
Rahoituksen pienuus vaikeuttaa työn laajentamista
Radinetin työlle olisi tarvetta huomattavasti enemmän kuin mihin sen voimavarat riittävät. Tähän mennessä toimintaa on rahoitettu Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) avustuksella ja rajoitus on riittänyt ainoastaan kahden työntekjän palkkaamiseen Ouluun ja Helsinkiin. Radinet haki STEA:lta suurempaa rahoitusta, jotta työntekijöille saataisiin työparit, jotka olisivat työn kannalta välttämättömiä, mutta Kaistion mukaan rahoituspäätös säilyi aikaisemmalla tasolla.
Rahoituksen ongelmista huolimatta Radinetin toiminta laajentuu. Syyskuussa koulutettiin 20 vapaaehtoista mentoreiksi ja he aloittavat työnsä ensi vuonna. Mentoroinnissa asiakkaalla on tilaisuus luottamuksellisesti peilata ajatuksiaan uskonnollisesti tai kulttuurisesti kokeneemman ja perehdytetyn mentorin kanssa. Mentoreiden koulutusta jatketaan myös ensi vuonna, Kaistio lupaa.
Miia Kallion Rauhanportti-teos luovutetaan oululaisen Vuolle Setlementin Radinet-hankkeelle itsenäisyyspäivänä 2017. Portin läpi johtaa kaksi polkua, jotka yhdistyvät keskellä yhdeksi tieksi, mikä kuvaa rauhan tekemisen prosessia. Tie rauhaan ja väkivallattomuuteen vaatii tekoja ja yhteistyötä. Kuva: Otto Santala.
Sadankomitea on antanut rauhanpalkinnon vuosittain vuodesta 1978 alkaen. Aiemmin sen ovat saaneet muun muassa Kyyjärven kunta, presidentti Tarja Halonen ja Suomen EAPPI-ohjelma.