Kurpitsapiirakka

Kirjoittaja:

Kurpitsat ovat juuri nyt parhaimmillaan ja kaupoista löytyy vielä vähän aikaa hyvä valikoima lähellä ja avomaalla kasvaneita kurpitsoja. Kurpitsa on monikäyttöinen ja herkullinen. Jos kurpitsa on ennestään tuntematon raaka-aine, juuri kurpitsapiirakka on helpoin tapa tutustua siihen. Tämä resepti toimii myös halloweenin yhteydessä mahdollisesti ylimääräiseksi jääneiden kaiverrusjäänteiden käyttöön (ensi vuonna).

Pohja
3 dl vehnäjauhoja
100 g voita tai margariinia
2 tl sokeria
1 tl kanelia tai maustepippuria
1/2 tl suolaa
3 rkl kylmää vettä

Täyte
5 dl kurpitsaa soseutettuna
1 prk pehmeätä tofua
1 dl soijamaitoa (muukin maito tai kasvimaito sopii)
2 dl fariinisokeria
2 tl jauhettua inkivääriä
2 rkl kanelia
1 rkl maustepippuria
1 tl muskottipähkinää
1/2 tl suolaa
1/4 tl jauhettua neilikkaa

Sekoita jauhot, rasva ja mausteet. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja nosta vuoka jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Pistele jäähtynyt pohja haarukalla ja paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 10 minuuttia.

Jos käytät isoa oranssia kurpitsaa, keitä pilkottua kurpitsaa kunnes palat pehmenevät ja soseuta kurpitsa, ja lisää pari ruokalusikallista sokeria enemmän kuin ohjeessa sanotaan. Jos käytät pehmeämpää kurpitsaa voit siirtyä suoraan kurpitsan soseutukseen. Esimerkiksi myskikurpitsat ehtivät kypsyä uunissakin.

Sekoita täytteen ainekset tasaiseksi seokseksi ja kaada täyte piirakkapohjan päälle. Paista piirakkaa 175 asteessa noin 50 minuuttia.

Tarjoile kurpitsapiirakka lämpimänä vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.

Halkaistu myskikurpitsa. Kuva: Frédérique Voisin-Demery/Flickr/cc

Lehden numero:

Aiheet:

Uusimmat jutut samasta aiheesta

Arkinen seitan ja perunamuussi »

Perunat ovat oikein ekologista ruokaa verrattuna melkein mihin tahansa ja kasvavatkin varsin helposti, niiden sisältämä proteiini on hyvälaatuista ja niille kovin harvat ovat allergisia. Minusta henkilökohtaisesti niissä on vain yksi ongelma, ne eivät ole kovin herkullisia. Tämä ongelma on vältettävissä perunamuussissa, sillä perunamuussi on herkullista.

Naattipesto »

Syksyllä on satokausi ja monenlainen ruoka on tuoretta ja herkullista. Naattipesto on parhaimmillaan loppukesästä ja alkusyksystä. Naattipeston paras puoli on, että siinä saadaan käyttöön sellainen ravinteikas osa tuoreista porkkanoista, jota yleensä ei ole tapana syödä.

Sämpylät vaivaamatta »

Hullu paljon työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä ei ehkä kerro rauhantyöstä, mutta ahkera pasifisti voi kanavoida tarmonsa johonkin muuhun tähdelliseen, kun ruoka syntyy helposti. Ja kukapa ei rakastaisi tuoretta leipää?