- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Aseväkivalta ja laiton asekauppa on kitkettävä
Aseväkivalta on globaali ongelma. Huomio helposti keskittyy joukkotuhoaseisiin vaikka pienaseet tappavat päivittäin tuhat ihmistä ympäri maailman, ja toiset tuhat haavoittuu vakavasti. Pienaseet vaarantavat kestävän kehityksen mahdollisuuden.
Toukokuussa, 7.5.-14.5.2018 vietettiin IANSA:n vuodesta 2003 lähtien koordinoimaa kansainvälistä aseväkivallan vastaista viikkoa. Aseväkivaltaa pohdittiin laajasti esimerkiksi poliisivoimien, kouluturvallisuuden ja naisten sekä nuorten voimauttamisen näkökulmista. Viikon aikana eri puolilla maailmaa järjestettiin muun muassa työpajoja, TV- ja radio-ohjelmia, jalkapallo-ottelu sekä taidekilpailu. Ennen kaikkea viikko herätti keskustelua ja lisäsi tietoisuutta aseväkivallan nykytilanteesta ja vaikutuksista. Tänä vuonna painotettiin erityisesti YK:n kestävän kehityksen tavoitteita.
Tavoite: SDG 4.A: Turvallisen, väkivallattoman ja tehokkaan oppimisympäristön turvaaminen
Vaikka turvallisen, väkivallattoman ja tehokkaan oppimisympäristön turvaaminen on osa YK:n kestävän kehityksen tavoitteita, konflikti- ja katastrofimaissa elävistä 15–24-vuotiaista nuorista on lukutaidottomia lähes 30%. Tilanne on pahin Nigerissä, jossa 76 prosenttia nuorista ei osaa lukea. Yli 60 prosentin lukutaidottomuutta on myös Tšadissa, Etelä-Sudanissa ja Keski-Afrikan tasavallassa. Erityisen heikko on tyttöjen ja nuorten naisten lukutaito.
Unicef, Unesco ja muut järjestöt ovat varoittaneet, että koulutukseen etenkin hätätilanteissa satsataan liian vähän rahaa. Tällä hetkellä esimerkiksi humanitaarisesta avusta vain 3,6 prosenttia käytetään koulutukseen.
”Nämä luvut ovat synkkä muistutus siitä, millainen traaginen vaikutus kriiseillä on lasten koulutukseen, tulevaisuuteen sekä yhteiskuntien vakauteen ja kasvuun”, kommentoi Unicefin johtaja Henrietta H. Fore.
Tavoite: SDG 16.4: Laittoman asekaupan merkittävä vähentäminen
Laitonta asekauppaa käydään kaikkialla maailmassa, erityisen paljon siellä, missä on aseellisia konflikteja, väkivaltaa ja järjestäytynyttä rikollisuutta. Pienaseiden helppo saatavuus, halvat hinnat ja seurannan vaikeus tekevät niistä houkuttelevia rikollisille. Asekauppa vaikuttaa osaltaan sisällissotien ja paikallisten konfliktien vakavuuteen sekä kasvattaa terroristien, huumekartellien ja muiden aseellisten joukkojen asearsenaalia.
Small Arms Surveyn raportit laittomasta asekaupasta.
Tavoite: SDG 5.2 Naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan poistaminen
Naiset ja tytöt erityisen haavoittuvaisia asekaupan sekä aseiden käytön ja hallussapidon vaikutuksille Asekaupalla ja sukupuolittuneella väkivallalla on selvästi havaittava yhteys. Asekaupan lisäksi myös aseiden käyttöön ja hallussapitoon liittyy vaikutuksia ja valtasuhteita, jotka uhkaavat erityisesti naisia ja tyttöjä.
Arms Trade Treaty (ATT) on ensimmäinen kansainvälinen sopimus, joka pyrkii tunnistamaan asekaupan ja sukupuolittuneen väkivallan välisen yhteyden. Sen toteuttaminen on kuitenkin vielä kesken tai toteutettu heikosti: raportointi ja dokumentointi on monin paikoin puutteellista tai puuttuu kokonaan. Onkin tärkeää tiedostaa miten sukupuolittuneita asekaupan ja aseiden käytön ja hallussapidon vaikutukset ovat.
Reaching Critical Will -järjestön raportti ATT:n mahdollisuuksista sukupuolittuneen väkivallan estämiseksi.
YK:n pienasetoimintaohjelman tulevaisuus
Kesäkuussa järjestetään YK:n pienasetoimintaohjelman kolmas konferenssi. Tällöin IANSA:n roolina on ennen kaikkea nostaa esiin kansalaisyhteiskunnan näkemyksiä, kokemuksia ja ammattitaitoa. IANSA:n jäsenet ympäri maailma pyrkivät vaikuttamaan maidensa hallituksiin, jotta aseväkivalta ja laiton asekauppa saadaan kääntymään laskuun. Onkin tärkeää, että kansalaisyhteiskunnan ääni saadaan kuuluviin YK:n päätöksenteossa.
Kestävää kehitystä tapahtuu vain, jos aseväkivaltaa ja laitonta asekauppaa pystytään rajoittamaan. Keskeisimpänä keinoina IANSA esittää tiukempaa ammuskontrollia, naisten osallisuuden kasvattamista, aseväkivallan uhrien tukemista, korruption kitkemistä sekä lainsäädännön vahvistamista.
IANSA (International Action Network on Small Arms) on kansainvälinen verkosto, joka toimii aseväkivaltaa vastaan. Se yhdistää organisaatioita, jotka tekevät töitä pienaseiden kiellon ja väärinkäytön kysymyksissä. IANSA kuuluu niihin järjestöihin, joilla on pääsy YK:n talous- ja sosiaalineuvoston kokouksiin, niin sanottu konsultatiivinen asema, ja verkosto toimii kansalaisyhteiskunnan koordinaattorina YK:n pienasekonferensseissa. IANSA tukee kansalaisyhteiskunnan toimijoita, viranomaisia, toimittajia, opiskelijoita ja yksityishenkilöitä näiden pienaseisiin liittyvässä työssä.
IANSA - International Action Network on Small Arms
Aseväkivallan vastainen viikko 2018
Nostoja aseväkivallan vastaisen viikon varrelta
Aseväkivallan vastainen viikko sosiaalisessa mediassa: #WeekOfAction #EndGunViolence #IANSA