- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Afganistanilaiset vaativat rauhaa
Etelä-Afganistanin Lashkar Gahissa 24.3. tehty autopommi-isku tappoi ainakin 14 siviiliä ja kymmeniä haavoittui. Tapaus ei ylittänyt länsimaista uutiskynnystä ja se olisi voinut jäädä yhdeksi pieneksi Afganistanin pitkän konfliktin surullisessa historiassa. Tällä kertaa pommi-isku käynnisti Afganistanissa ennen näkemättömäksi paisuneen tavallisten kansalaisten rauhanliikkeen.
Heti pommi-iskua seuraavana päivänä joukko paikallisia aktivisteja käynnisti tapahtumapaikalla protestin vaatien välitöntä aselepoa sotivien osapuolten välille. Protesti keräsi nopeasti tukijoita uhrien omaisilta sotaan perinpohjin kyllästyneiltä afganistanilaisilta. Protesti on myös nopeasti levinnyt ympäri Afganistania ja rauhaa vaativien mielenosoittajien telttaleirejä on pystytetty lukuisiin kaupunkeihin. Osa protestoijista on ryhtynyt myös nälkälakkoon aselevon puolesta.
Afganistanin pitkässä konfliktissa aseellista ratkaisua ei ole näköpiirissä ja rauhanneuvotteluista on puhuttu jo vuosia ilman konkreettisia edistysaskelia. Viimeksi Afganistanin presidentti Ashraf Ghani ilmoitti 28. helmikuuta hallituksensa olevan neuvotteluihin ilman ennakkoehtoja. Tämä julistus ja siitä huolimatta jatkunut väkivalta ovat kenties osaltaan nyt nousseen rauhanliikkeen taustalla. Afganistanilaiset haluavat muuttaa periaatejulistukset aidoiksi rauhanponnisteluiksi ja sotatoimien lopettamiseksi.
Protestoijien ilmeisen laaja kansansuosio on hämmentänyt sekä Afganistanin viranomaisia että Talebania. Afganistanin parlamentin ylä-ja alahuone ovat julistaneet virallisesti tukensa rauhanliikkeelle, mutta hallituksen joukot ovat jatkaneet sotatoimia. Talebanin viralliset edustajat ovat kommentoineet kuivakkaasti että protestoijien pitäisi marssia yhdysvaltalaisia sotilastukikohtia vastaan, mutta paikallistasolla monet Talebanin kannattajat ja taistelijat ovat osoittaneet sympatiaa rauhanliikettä kohtaan.
Lashkar Gah on Helmandin maakunnan pääkaupunki ja keskellä Taleban-liikkeen vahvimpia tukialueita. Alue on yksi pahiten kärsineistä viime vuosien konfliktissa ja suuret osat maakuntaa ovat Talebanin hallussa.
Nimellä “Kansan rauhanliike” järjestäytyneet protestoijat ovat halunneet pitää tiukasti kiinni riippumattomuudesta. Muuhun kuin rauhaan liittyvien vaatimusten tuonti mielenosoituksiin on kielletty, eivätkä viranomaisasemassa olevat voi liittyä mukaan. Sen sijaan Afganistanin oloissa poikkeuksellisesti naiset ovat olleet alkuvaiheista lähtien aktiivisesti mukana liikkeessä. Liikkeeseen kuuluu myös uskonnollisia oppineita jotka ovat muodostaneet rauhanliikettä tukevan neuvoston.
Toukokuun 15. päivä mielenosoittajat käynnistivät 700 kilometrin pituisen rauhanmarssin Lashkar Gahista Kabuliin. Rauhanliikkeen tavoitteena on myös marssia Lashkar Gahista rintamalinjojen läpi Talebanin hallussa olevaan Musa Qalaan.
Yllättäen esiin noussut rauhanliike on yllättänyt monet, mutta on selvää, että iso osa ihmisistä on väsynyt vuosikymmeniä jatkuneeseen konfliktiin. Afganistanin nouseva rauhanliike voi vahvan kansalaismielipiteen ilmentäjänä luoda painetta taisteleviin osapuoliin rauhanomaisen ratkaisun synnyttämiseksi.