- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
"Asekauppa on kansainvälistä: Niin on vastarintammekin!"
”Shame on you! Hävetkää!” Kuolema kurkotteli poliisiaidan yli tienristeyksessä ja osoitti ohitse ajavaa bussia syyttävästi solumuovisella jättiläissormella. Ympärillä mielenosoittajat vislasivat, huusivat, tuijottivat ja osoittelivat kukin parhaan taitonsa mukaan. Ilmeet bussissa istuvien asekauppiaiden kasvoilla olivat hämmentyneitä.
Oli syksyinen maanantai-iltapäivä Soulissa, Etelä-Koreassa. Busseissa ja mustin lasein varustetuissa henkilöautoissa tienristeyksestä kurvaavat asekauppiaat olivat saapumassa illalliselle Marriot-hotelliin. Suuret ADEX-asemessut aloittava kokoontuminen ei saanut olla rauhassa mielenosoittajilta sisälläkään: Ryhmä aktivisteja onnistui levittämään banderollinsa ja vaatimaan messujen lopettamista ennen kuin vartijat raahasivat mielenosoittajat takaisin hissiin ja ulos.
Eteläkorealaiset rauhanaktivistit ovat osoittaneet mieltään nopeasti kasvavia ADEX-messuja vastaan aiemminkin. Nyt joukko sai vahvistusta viideltä mantereelta saapuvista ihmisistä, jotka olivat saapuneet kaupunkiin mielenosoituksen lisäksi War Resisters' International -verkoston järjestämää Stopping the War Business -seminaaria varten.
Miksi juuri asemessut?
Asemessuja vastaan kampanjoidaan useissa eri maissa. Kansainvälisinä tapahtumina ne tekevät sotateollisuuden verkostot hetkeksi näkyvämmiksi kerätessään alansa merkittävimmät myyjät ja ostajat saman katon alle, ja messuilla myydään sotateknologiaa käsiaseista miehittämättömiin lennäkeihin. Samalla messut tuovat liittymäkohdan useille erilaisille rauhaa ja ihmisoikeuksia puolustaville kampanjoille.
Sotatarvikkeiden kaupalle messut ovat lisäksi sekä tärkeitä että logistisesti vaativia. ”Asemessujen yhteydessä meillä on hyvä hetki hankaloittaa globaalia asekauppaa”, Lontoossa järjestettäviä maailman suurimpia asemessuja vastaan kampanjoivat aktivistit kertoivat Soulissa. ”Emme ehkä voi pysäyttää kerralla koko messuja, mutta voimme vaikuttaa siihen että niiden järjestämisestä tulee entistä kalliimpaa ja hankalampaa. Voimme kampanjoida esimerkiksi niin, että tapahtumatiloja omistavat yritykset eivät ole enää yhtä halukkaita antamaan tilojaan messujen käyttöön.”
Seminaarista tietoa ja verkostoja
Mielenosoitusta edelsi kaksipäiväinen Stopping the War Business -seminaari, jossa asekauppaa ja muista sotateollisuudesta hyötymisen muotoja käsiteltiin laajalla otteella. Seminaarin aikana aktivistit viideltä eri mantereelta jakoivat kokemuksiaan kampanjoista asevarustelua ja sotahyötyjiä vastaan – esimerkkejä löytyi Yhdysvalloista Länsi-Papuaan.
Sen lisäksi että luennot ja työpajat palvelivat paitsi tiedon jakajina, ne tarjosivat aktivisteille tilaisuuden vahvistaa verkostoja. Jo seminaarin aikana pohdittiin konkreettisia keinoja tehostaa kampanjointia kansainvälisten verkostojen avulla. Viikonlopusta palasikin koteihinsa silminnähden innostunut ja astetta toiveikkaampi joukko.”Asekauppa on kansainvälistä: Niin on vastarintammekin!” julistettiin moneen otteeseen tapahtumaan osallistuvien teksteissä.