- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Antimilitaristinen matka Brysseliin - Kansalaistottelemattomat kiipeävät Naton päämajalle
Pääsiäisenä 2008 Brysselissä järjestetään kansainvälinen NATO Game Over -kansalaistottelemattomuusaktio, jossa on tarkoituksena kiivetä Naton päämajan aitojen yli ja tutkia laittomia sotavalmisteluja. Hans Lammerantin, Vredesaktien työntekijän, mielestä Eurooppa toimii palvelijana USA:n ja Naton käymille sodille muun muassa Irakissa.
Kymmenen vuotta sitten käynnistynyt Bombspotting -kampanjointi Naton ydinaseita vastaan jatkuu edelleen. Rauhanajattelijoita ympäri Eurooppaa saapuu Brysseliin 22. maaliskuuta, jolloin War Resister`s International -verkosto ja Bombspotting-kampanja järjestävät NATO Game Over -kansalaistottelemattomuustempauksen. Tarkoituksena on kiivetä rauhanomaisesti Naton päämajan aitojen yli ja etsiä todisteita sotavalmisteluista ja ydinaseiden olemassaolosta. Tällä kertaa valokeilaan nostetaan myös koko Naton politiikka: kuinka Eurooppa toimii astinlautana USA:n sodille esimerkiksi Irakissa ja Afganistanissa.
Mielenosoituksen jälkeen 23.–24.3. Bombspotting-kampanja järjestää seminaarin aiheella Sotilaallinen globalisaatio ja väkivallaton vastarinta Euroopassa. Tarkoituksena on luoda antimilitaristinen, Euroopan laajuinen toimintaverkosto. Järjestäjät odottavat tapahtumiin osallistujia useista Euroopan maista:
”Belgialaisten lisäksi ihmisiä tulee mielenilmaukseen ainakin Iso-Britanniasta, Suomesta, Ruotsista, Hollannista, Saksasta, Ranskasta, Espanjasta, Italiasta, Tsekeistä, Kroatiasta ja Turkista”, War Resisters` Interantional -verkoston (WRI) belgialainen työntekijä Hans Lammerant kertoo. Suomesta lähtee Belgiaan Aseistakieltäytyjäliiton järjestämä bussikuljetus 17.-27.maaliskuuta.
Eurooppa osana Irakin sotaa
NATO Game Overin ajankohdaksi on tietoisesti valittu pääsiäinen, koska tuolloin tulee kuluneeksi viisi vuotta Irakin sodan alkamisesta (20.3.2003). Lisäksi parin viikon päästä mielenilmauksesta kokoontuu Naton huippukokous Romanian Bukarestiin puimaan sotilasliiton tulevaisuuden linjauksia.
Bombspotting-kampanjalla on ollut poliittista vaikutusta Belgiassa. Vuodesta 2005 parlamentissa on eri tahoilta noussut aloitteita siitä, että ydinaseet poistettaisiin Belgian maaperältä. Tätä ovat yrittäneet jopa kristillis-demokraatit. Mutta Naton sotapolitiikkaan sinänsä kampanjalla ei Lammerantin mukaan ole juurikaan ollut vaikutusta.
”Edes vihreiden puolue ei esitä, että Belgian tulisi lopettaa logistinen roolinsa USA:n sodalle Irakissa”, Lammerant harmittelee.
Hänen mielestään Euroopan Nato-valtiot ovat mahdollistaneet USA:n sotatoimet Irakissa ja Keski-Idän maissa.
”Yli kaksi kolmasosaa USA:n sotilaista Euroopassa on tekemisissä Irakin sodan kanssa. Kolme neljäsosaa Irakiin menevistä sotavälineistä kulkee Euroopan kautta. Pommituskoneet ovat lähteneet Britanniasta ja laskuvarjosotilaat ovat startanneet Italiasta ja Kreetalta. Jos Euroopan maat olisivat kieltäytyneet USA:n sotakoneiston olemisen alueellaan, Irakin sota ei olisi voinut toteutua. Sodat tapahtuvat tuhansien kilometrien päässä Euroopasta, mutta alkavat mantereeltamme. Siksi meillä eurooppalaisilla on velvollisuus toimia USA:n militarismia vastaan”, Lammerant tähdentää.
Lisätietoja:
seminaarin ohjelma: http://www.vredesactie.be/page.php?id=126
lisätietoa kansainvälisestä rauhanverkostosta: mcmilitary.org
AKL:n järjestämän matkan hinta AKL:n jäsenille 150e, muille 160e.
Ilmoittautumiset akl@aseistakieltaytyjaliitto.fi tai 044-276 8080
Belgialaisten rauhanaktiivien tekemä hauska opetusvideo Nato:n aitojen yli kiipeämisestä:
http://www.youtube.com/watch?v=YGu6BGN6fj8
Ydinaseista laajempaan Nato:n kritiikkiin
- Kansainväliset Bomspotting-aktiot käynnistyivät vuonna 1997, kun kymmenen ihmistä kiipesi aidan yli Naton tukikohtaan Belgiassa. Rauhanomaisella kansalaistottelemattomuusaktiolla haluttiin osoittaa ydinaseiden olemassaolo Belgian maaperällä, vaikka Belgian hallitus yritti ja yrittää edelleen olla hiljaa aseiden olemassaolosta.
- Vuonna 2001 kansalaistottelemattomia tukikohtaan kiipeäjiä oli jo yli 1000. Osallistujamäärän kasvaessa tapahtumat piti suunnitella tarkemmin, joten toimintaa oli epäsäännöllisemmin.
- Bombspotting-aktioita järjestettiin yli kymmenen kertaa. Näistä neljään osallistui yli 1000 ihmistä.
- Aluksi Bombspottingit tapahtuivat lähes aina Kleine Brogel -nimisessä ydinaseiden säilytyspaikassa. Joitain aktioita on myös pidetty Naton päämajalla Brysselissä. Loppuaikoina kampanjointia on tehty myös Shapessa, joka on Naton sotilaallinen päämaja Belgiassa. Vuonna 2006 järjestettiin pienempiä aktioita kymmenessä eri paikassa Belgiassa.
Kuvatekstit:
Ensimmäinen kuva ylhäältä: Bombspotting-kampanja saa uudenlaista jatkoa NATO Game Over mielenosoituksen kautta. Kuva otettu Bombspotting-mielenilmauksessa 1. lokakuuta 2000 Belgian Kleine Brogelin Nato-tukikohdassa. Kuvan ottaja: For Mother Earth -kampanja.
Toinen kuva ylhäältä: Bomb-Spotter loikkaa aidan yli Belgian Kleine Brogelissa