- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Ei Euroopan unionin rahaa aseteollisuudelle
Eurooppalainen asekaupan vastainen verkosto (ENAAT) on aloittanut kampanjoinnin, jotta puolustustutkimusta ei sisällytettäisi EU:n budjettiin. Kampanjassaan verkosto ja sen jäsenet pyytävät Europarlamentin edustajia hylkäämään puolustustutkimusta koskevan niin kutsutun valmistelutoimen, jonka komissio haluaa sisällyttää uuteen budjettikohtaan. Kampanjassa muistutetaan, että Euroopan tulee edistää rauhaa eikä lisävarustelua ja aseteollisuuden kasvattamista.
On hyvin lähellä, että Euroopan unioni alkaa rahoittaa aseteollista tutkimusta julkisilla varoilla. Tätä linjausta ovat tukeneet osa jäsenmaista ja parlamentaarikoista, mutta erityisesti asiaa ovat edistäneet pitkään aseteollisuuden etujärjestöt. Puolustustutkimusta koskeva esitys on sisällytetty vuoden 2017 budjettiesitykseen. Komissio on jo hyväksynyt valmistelutoimen ja nyt siihen tarvitaan enää Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden hyväksyntä.
Esityksen on laatinut korkean tason monikansallinen työryhmä, joka koostui poliitikoista sekä tutkimusmaailman ja teollisuuden edustajista. Työryhmän toimintaa johti sisämarkkinoista ja teollisuudesta vastaavan komissaari Elżbieta Bieńkowska. Suomesta ryhmään osallistui Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen, joka on kommentoinut työryhmän esitystä merkittäväksi askeleeksi EU:n yhteisen puolustuspolitiikan kehityksessä. Huomattavaa on, että yli puolet työryhmän jäsenistä edusti aseteollisuutta. Aseteollisuus siis kehottaa Euroopan Unionia tukemaan itseään.
Aseita ja sotatarviketuotteita ei ole tähän mennessä sisällytetty Unionin budjettiin. Nyt tämä on kuitenkin vaarassa muuttua. Muutos on vasta alkua, sillä pitkän tähtäimen tavoite on käynnistää Euroopan turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan liittyvä tutkimusohjelma, jolle on korvamerkitty 3,5 miljardia euroa vuosille 2021–2027. Käytännössä tämä tarkoittaisi ennen kaikkea aseteollisen tutkimuksen tukea.
EU:n budjetti on rajallinen, joten puolustustutkimuksen tukeminen tässä mittakaavassa tarkoittaa leikkauksia muualta. EU-tukiaisten myötä ja alan kilpailukyvyn säilyttämisen nimissä halutaan edistää kansainvälistä asekauppaa, muun muassa sellaisten maiden kanssa kuten Saudi-Arabia, joka on osallisena aseellisissa konflikteissa. Niin tehdessään EU ei rakenna rauhaa vaan mahdollistaa ja lisää epävakautta maailmalla.
Suomalaisista rauhanjärjestöistä ENAAT:n kampanjassa ovat aktiivisesti olleet mukana Sadankomitea ja Rauhanliitto. Järjestöt ovat vedonneet suomalaisiin Euroopan parlamentin jäseniin sekä kansanedustajiin, jotta puolustustutkimusta ei sisällytettäisi EU:n budjettiin.
Kampanjan pääviesti on, että EU:n yhteisiä varoja ei tule käyttää ase-ja sotatarviketeollisuuden tukemiseen. Sen sijaan EU:n tutkimukseen tarkoitetuilla rahoilla pitäisi tukea projekteja, joissa edistetään yhteistyövaraisen turvallisuuden innovaatioita ja kehitetään väkivallattomia keinoja estää ja ratkaista konflikteja, ja jotka pureutuvat epävakauden perimmäisiin syihin, kuten esimerkiksi ilmastonmuutokseen.