- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Jos haluat, että rauhanliike on olemassa
Maailman kaikkien isojen asioiden keskellä on tietenkin yksityiskohta, mitä rauhanliikkeelle Suomessa tapahtuu, mutta kyllä tänä syksynä on saatu jännittää miten käy. Suomen valtion budjettikirjasta ei nimittäin löytynyt sitä tuttua riviä, tukea rauhantyölle enää tänä syksynä.
Muutaman päivän ihmettelyn, kirjoittelun ja kulissien takana tapahtuneiden varmastikin lukuisten yhteydenottojen jälkeen rahat ensi vuodelle löytyivät. Tulevaisuus on kuitenkin epävarma, ja ilman tekijöitä ja jäseniä ei julkisella rahallisella tuellakaan saada aikaan kovin paljon. Nyt siis jos koskaan: tule mukaan!
Jos haluat, että rauhanliike on olemassa, tule mukaan! Mukaan voit tulla tekemään tai jos aika tai innostus eivät riitä tuntien antamiseen arvokas tuki on myös jäsenyys. Mitä enemmän on jäseniä, sen vakaampi on myös järjestöjen talous – ja sen vähemmän riippuvainen poliittista suhdanteista, jotka voivat heiluttaa avustusmäärärahoja minne vain. Ja sen isommalla painoarvolla järjestöt myös puhuvat ja vaikuttavat.
Itse olen liittynyt tänä syksynä Rauhanliiton tukijäseneksi ja Rauhanpuolustajien jäseneksi. Sadankomitean ja Aseistakieltäytyjäliiton jäsen olen ollut jo pidempään.
Tässä lehdessä alkaa kaksi uutta sarjaa: toimintavinkki ja aseistakieltäytymisuutisia. Ne täydentävät Paxin vanhoja sarjoja, joita tällä hetkellä ovat Brahim Buhaian kirjeet Länsi-Saharasta ja joka numerossa julkaistava pasifistinen reseptivinkki kauden kasviksista.
Tässä numerossa on muutenkin poikkeuksellisen paljon luettavaa.
Käsittelemme siirtolaisuutta useamman jutun verran eri näkökulmista. Lakimies Ville Hoikkala käsittelee turvapaikkajärjestelmää kaikkien ihmisoikeuksien ankkurina, gradunsa aiheesta tehnyt Kukka Nuora kertoo suomalaisten sotalasten kokemuksista ja Laura Lodenius muistuttaa suomalaisten saaman avun ja turvan menneisyydestä ja antaa toimintavinkin tähän kielteisten turvapaikkapäätösten syksyyn.
Järjestöjen perusteemoista käsittelemme tässä numerossa ydinaseita, rypäleaseita, asevelvollisuutta, rauhan olemusta, kansainvälistä diplomatiaa, rauhantyötä, autonomisia aseita, asevarustelua ja julkista tukea aseille.