- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Koulutus ei välttämättä takaa työpaikkaa
Marokon miehittämässä Länsi-Saharassa työttömyys ja syrjintä työmarkkinoilla ovat arkipäiväinen ongelma sahrawiväestölle. Yhä tukalammaksi käyvän miehityksen alla elävät koulutetut sahrawinuoret perustivat neljä ryhmää, joiden on tarkoitus muotoutua yhtenäiseksi toiminta-alustaksi työttömille sahraweille. El Aaiúnin kaupungista käynnistyneen hankkeen takana on nuoria, joille ei koulutuksestaan huolimatta ole avautunut työmahdollisuuksia. Hankkeen tarkoituksena on mahdollistaa voimien yhdistäminen kamppailussa oikeudesta työllistyä ja murtaa syrjiviä rakenteita.
Monet nuorista ovat hakeneet jo pitkään töitä aloilta, joihin heillä olisi koulutuksen puolesta hyvät valmiudet. Epätoivoiset yritykset työllistyä marginalisoivat nuoria entisestään ja maalaavat tulevaisuudesta toivotonta kuvaa. Nuoria marginalisoivan politiikan seurauksena monillakaan ei ole mahdollisuutta kohtuulliseen toimeentuloon ja elämään.
Koulutettujen työttömyys kasvaa
Marokon miehitysvoimat käyttävät hyväkseen alueen mittavia luonnonvaroja. Fosfaatti- ja kalateollisuudessa olisi paljon potentiaalia tuoda myös taloudellista hyvinvointia alueen alkuperäisväestölle, mutta näin ei tapahdu. Uudet työmahdollisuudet avautuvat pääosin vain marokkolaisille. Aluetta ei myöskään kehitetä, vaikka kehittämisellä olisi taloudellista merkitystä. Tieverkosto on onnettomassa kunnossa, lapsille ei ole rakennettu leikkipaikkoja eikä nuorille ole yliopistoja. Kouluttautuakseen sahrawinuoret joutuvat hakemaan opiskelupaikkaa kaukaa Marokosta, mikä on monelle kustannussyistä mahdotonta.
Ja mitä enemmän sahrawit kouluttautuvat, sitä enemmän heidän työttömyytensä kasvaa. Viimeiset viralliset luvut kertovat, että työttömiä sahraweja arvellaan olevan noin 9000. Hiljattain perustetut työttömien ryhmät ovat keränneet jo paljon jäseniä, mikä jo kertoo koulutettujen työttömyyden kasvusta. El Aaiúniin perustettuihin ryhmiin on liittynyt jo liki 1200 jäsentä.
Länsi-Saharan nuoriso elää tällä hetkellä yhteiskunnassa, jossa virkavalta ja yhteiskunnan rapistuvat rakenteet luovat sortoa ja epätoivoa. Suurin osa nuorista elää köyhyysrajan alapuolella erittäin vaatimattomissa olosuhteissa. Marokon hallitus puolestaan ei halua edistää alueen ihmisten sosiaalisia ja taloudellisia oikeuksia.
Kirjoittaja on työtön El Aaiúnissa asuva sahrawi. Teksti on aiemmin julkaistu Rauhan puolesta -lehdessä. Rauhan puolesta -lehteä julkaiseva Rauhanpuolustajat työskentelee tiiviisti Länsi-Sahara-kysymyksen parissa. Lisätietoa Länsi-Saharasta ja edelliset, Brahim Buhaian kirjeet
Suomentanut: Antti Kurko