- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Myös Suomen Punainen Risti vastustaa rypälepommeja
Suomen Punaisen Ristin puheenjohtaja Kalevi Kivistö esitti järjestön kannan puhuessaan 28.11.07 Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälisessä konferenssissa Genevessä.
Suomen Punainen Risti vaatii hallituksia etsimään pikaisesti ratkaisuja, joilla rajoitetaan rypälepommien käyttöä ja valmistusta. Järjestön kanta perustuu sekä kansainvälisen humanitaarisen oikeuden säädöksiin että Punaisen Ristin omiin kokemuksiin.
Geneven sopimukset ovat alusta alkaen edellyttäneet siviilien suojelua konflikteissa ja vaatineet selkeän eron tekemistä siviilien ja sotilaiden välillä.
Punaisen Ristin kansainvälisessä konferenssissa hyväksyttiin päätöslauselma, joka jälleen vahvistaa Geneven sopimusten sisällön ja myös vaatii sellaisten aseiden kieltämistä, jotka eivät tee eroa siviilien ja sotilaiden välillä. Lisäksi hallituksia vaadittiin etsimään ratkaisua rypäleaseiden aiheuttaman epäinhimillisen kärsimyksen lopettamiseksi.
Suomen Punainen Risti on huolissaan myös siitä, että räjähtämättömät rypäleammukset silpovat pelloilla työskenteleviä maanviljelijöitä, maastossa leikkiviä lapsia, vaarantavat humanitaarisen avustustyön ja rauhanturvaajien toiminnan. Ne vaikeuttavat merkittävästi konfliktin jälkeistä jälleenrakennustyötä ja paluuta normaaliin elämään. Rypälepommit eivät erottele siviiliväestöä sotilaista. Suurin osa rypälepommien uhreista on siviilejä ja lapsia. Räjähtämättöminä maastoon jääneet rypälepommien sirotteet saastuttavat alueen vuosiksi eteenpäin, vaikka itse konflikti olisi jo ratkaistu ja taistelut tauonneet.
Puheenjohtaja Kivistö toivoo hallitusten etsivän pitkäaikaista ratkaisua rypäleaseiden suhteen. Vaikka aseet saataisiin toimimaan täsmällisemmin ja vaikka mukaan saataisiin uutta tekniikkaa, se ei voi olla ongelman ainoa ratkaisu. Kestävä ratkaisu löytyy kansainvälisen Punaisen Ristinkin esittämästä rypäleaseiden käytön rajoittamisesta, Kivistö sanoo.
Genevessä pidetty kokous on Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälisen liikkeen ylin päättävä elin, joka kokoontuu joka neljäs vuosi. Kokoukseen osallistuvat Geneven sopimusten allekirjoittajavaltiot, joita on 194 ja lisäksi 186 Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansallista yhdistystä yhdessä kansainvälisen Punaisen Ristin komitean ja liiton kanssa.