- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
PAXin lukuvinkki: Historioitsija ei ylety nykyaikaan
John Keegan on arvostettu historioitsija. Kun hänen hiljattain suomennetun kirjansa ilmoitettiin pureutuvan syvälle sotatiedustelun sydämeen, niin monella saattoi olla aika korkeita odotuksia.
Sodankäynnissä informaatioteknologia on harpannut valtavin loikkauksin parinkymmenen vuoden aikana, mutta sen nykyisestä tilasta on hankala luoda kokonaiskuvaa. Al-Qaidasta virinnyt terrorisminvastainen sota leviää tietoliikenteen tarkkailun kautta yhä lähemmäksi monien siviilien arkea. Uuden teoksen olisi odottanut esittelevän tätä kehitystä laajasti, etenkin kun kirjankannessa on kuva Osama bin Ladenista. Mutta pääpaino onkin maailmansotien aikaisessa tiedustelussa, jossa tulee esille lähinnä anglo-amerikkalainen näkökulma.
Lopun epilogissa (Sotilastiedustelu vuoden 1945 jälkeen) käsitellään yhdessä hujauksessa puoli vuosisataa. Siinä ainoan yhtenäisen kuvauksen saa vuoden 1982 Falklandin selkkaus. Tällöin Argentiina ja Iso-Britannia ajautuivat lähinnä toisarvoisten seikkojen takia ja hyvin valmistautumattomina todelliseen sotaan.
Tekijä on historioitsijaksi hämmästyttävän myötämielinen Yhdysvaltojen viimeaikaisille hyökkäyksille ja toimille terrorisminvastaisessa sodassa. Kirjassa annetaan ymmärtää kuinka sissisotamaisen vastarinnan voi torjua kidutuskeinoin, mutta nykyisessä terrorisminvastaisessa sodassa tiedustelun keinoksi jää lähinnä vain rohkea soluttautuminen ”länsimaiden vihollisten” riveihin.
Tässä yhteydessä Keegan sujuvasti ohittaa CIA:n salaiset vankilennätykset EU:n alueelta muun muassa Egyptiin tai Yhdysvaltojen oikeusviranomaisten kidutukselle myötämielisiä laintulkintoja. Lisäksi vuoden 2003 hyökkäystä Irakiin esitellään hyvin kaunistellusti, ikään kuin öljymaa olisi valloitettu, koska oli ollut aiheellista odottaa sieltä löydettävän vaarallisia joukkotuhoaseita, mikä on monessa yhteydessä todettu lähteiden vääristelyksi.
Tämänkaltaiset kannanotot syövät kirjan yleistä uskottavuutta. Onneksi suomentaja oli huomautuksellaan korjannut yhden pahimmista epäkohdista. Puutteistaan huolimatta teos on monin paikoin hyvinkin oivallista luettavaa, etenkin Yhdysvaltojen ja Japanin välisen konfliktin taustakartoituksen osalta.
Mikael Kallavuo
John Keegan
SODAN TIEDUSTELU
Ajatus Kirjat, 2007, 479 s., 33,90 €.