Järjestöt vaativat Nokiaa eettisyyteen

Kirjoittaja:

 KUVA: Mikael Björkman

/
Helsingin Kolmen sepän patsaalla järjestetty tempaus muistutti Kongon resurssisodista.

Changemaker-nuorten Kännykkäsi todellinen hinta? -kampanja päättyi kännyköissä käytettävien mineraalien sekä Kongon resurssisodan yhteyksiä ruotivaan seminaariin 13.11. Kampanja vaati Nokiaa paljastamaan alihankintaketjunsa sekä valvomaan niiden eettisyyttä. Nokialta ei liiennyt työntekijöitä vastaanottamaan vetoomusta.

”On tietenkin harmillista, etteivät he päässeet paikalle. Tästä huolimatta he ovat käyneet keskustelua kampanjajärjestöjen kanssa”, kampanjavastaava Tiina Keinänen sanoo.

Vetoomus oli laadittu yhdessä Reilun kaupan puolesta -järjestön, Finnwatchin sekä Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen kanssa. Vetoomuksen oli allekirjoittanut 6616 ihmistä. Järjestöt toimittivat vetoomuksensa Nokian pääkonttorille.

Vetoomus ei kirvoittanut Nokiaa ei ole suoriin lupauksiin toimenpiteistä, mutta Nokian nettisivujen mukaan yritys on jäljittänyt joidenkin käyttämiensä mineraalien alkuperiä.

”Voisivat he tehdä enemmänkin”

Ennen vetoomuksen luovuttamista Changemaker toi Kongon tapahtumat Helsingin keskustaan. Mineraalikaivosten työläiset ja heitä vartioivat sissisotilaat havainnollistivat ohikulkijoille kännyköiden valmistuksen todellista hintaa.

”Kongon ongelma tiedostetaan Nokialla, ja he jatkavat selvitystä omissa verkostoissaan. Voisivat he tietysti tehdä enemmänkin”, Keinänen toteaa.

Lehden numero: