- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Korkojen kopina luo toivoa Kabulin kaduilla
Sally Armstrongin puheenvuoro Loistavan auringon tyttäret antaa äänen Afganistanin vaiennetuille naisille. Sodan ja kahlitsevien perinteiden keskellä elävät naiset kertovat kirjassa rohkeasti arjestaan, työstään, rakkauksistaan ja perheestään. Näitä tarinoita ei uutisissa kerrota.
Kaavun alta pilkottavat piikkikorkokengät luovat toivoa paremmasta Sally Armstrongin Loistavan auringon tyttärien kannessa. Talebanien väistymisestä huolimatta afgaaninaisten asema on kuitenkin edelleen heikko, ja kehitystä estää jo 30 vuotta jatkunut sota.
Armstrongin teos luo katsauksen afganistanilaisten naisten elämään nykytilanteessa. Karua kieltään naisten asemasta kertovat mm. heimo-oikeuden naisia sortavat käytännöt, laaja lukutaidottomuus, taleban-sissien naisiin kohdistuvat uhkailu ja hyökkäykset sekä naisten itsemurhat. Afganistan on maailman ainoa valtio, jossa naiset tappavat itseään enemmän kuin miehet. Naisen itsensä lisäksi hänen henkeään uhkaavat oma mies, isä, veljet, taleban-sissit ja jopa anoppi.
Monista surkeista kohtaloista huolimatta piikkikorot eivät ole päätyneet täysin perusteettomasti kirjan kanteen. Vuodet 1996–2001 kestäneen Talebanin hirmuhallinnon aikana naisten korkokenkien kopinaa pidettiin epäislamilaisena, ja korkokenkien käyttö oli rangaistuksen uhalla kielletty.
Kirjailijan intohimo näkyy dramaattisuutena
Usko tulevaisuuteen ei ole kuollut afgaaninaisten keskuudessa, eivätkä kaikki Armstrongin kertomat tarinat pääty surullisesti. Mukana on toiveikkaita kertomuksia naisista, jotka henkensä uhalla työskentelevät parlamentissa, toimittajina sekä tyttöjen opettajina.
Armstrong on kirjoittanut ja tehnyt elokuvia afgaaninaisista ja -tytöistä yli kymmenen vuoden ajan. Tekstissä näkyvät hänen intohimoinen suhtautumisensa aiheeseen sekä viha naisten sortoa kohtaan. Ajoittain Armstrongin tyyli onkin jopa teatraalisen dramaattinen.
Vaikka Armstrong pyrkii välillä kuvaamaan myös kokonaistilannetta Afganistanissa, kirjan pääpaino on yksittäisten naisten tarinoissa. Tämä on onnistunut ratkaisu. Yksittäiset tarinat, jotka uutisissa usein jäävät taka-alalle, ovat itsessään arvokkaita. Yhdessä uutistekstin kanssa ne luovat lukijalle kokonaiskuvan tilanteesta.
Intohimoisen suhtautumisen lisäksi tekstistä paistaa läpi Armstrongin toimittajatausta. Teksti on vaihtelevaa, usein lehtijutun omaista.
Se suorastaan imaisee lukijan mukaansa. Esimerkiksi pienen vanhempansa menettäneen Lima-tytön tarinaa lukiessa ulkopuolinen maailman unohtuu ja huomaamatta ohi vilahtavat niin maisemat kuin oma metropysäkkikin.
Sally Armstrong: Loistavan auringon tyttäret. Afganistan Talebanin jälkeen. Suom. Kirsi Luoma. Like 2009.288s.