- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Korruption paljastajat tulilinjalla
Slovakialainen Ján Kuciak löydettiin ammuttuna 26. helmikuuta 2018, asunnostaan. Myös hänen tyttöystävänsä, Martina Kušnírová, oli ammuttu. Molemmat olivat 27-vuotiaita.
53-vuotias Daphne Caruana Galizia oli maltalainen toimittaja, pitkäaikainen korruption vastainen aktivisti ja bloggaaja. Hän kuoli autopommin räjähdyksessä 16 lokakuuta 2017.
Kuciak ja Galicia tutkivat valtaapitävien poliitikkojen ja järjestäytyneen rikollisuuden yhteyksiä.
Slovakiassa Ján Kuciakin tutkimukset olivat viime aikoina kohdistuneet toisaalta paikalliseen mediaparoniin ja kiinteistövälittäjään, joka paljastusjutun jälkeen oli Kuciakin mukaan alkanut uhkailemaan häntä ja hänen perhettään. Uhkailusta oli tehty poliisille ilmoitus. Ilmotus ei kuitenkaan ampumisen aikaan ollut johtanut toimenpiteisiin. Toisaalta Kuciakilla oli työn alla suurempi paljastustutkinta joka liittyi Slovakian pääministeripuolueen, sosialidemokraattisen Smer - SDn, johtavien poliitikkojen väitettyihin yhteyksiin 'Ndranghetaan, Italian Kalabriasta kotoisin olevaan rikollisjärjestöön.
Daphne Caruana Galizia oli ehtinyt jo pitkään tehdä paljastuksia maltalaisista poliitikoista, keskittyen erityisesti nykyisen pääministeripuolueen, sosialidemokraattisen Partit Laburistan kytköksiin rahanpesuun, järjestäytyneeseen rikollisuuteen, nepotismiin, korruptioon ja tietenkin saarelle rahaa tuoviin toimintoihin kuten verkkouhkapeliin ja kansallisuuden myymiseen. Hän oli kuitenkin piikkinä lihassa myös konservatiivipuolueen oppositiojohtajalle.
Ennen kuolemaansa hän keskittyi Panama-papereiden kytköksiin Maltalla, ministereihin ja johtaviin virkamiehiin. Hän oli ilmoittanut häneen kohdistuneita uhkauksia kaksi viikkoa ennen pommi-iskua. Hänen viimeinen tekstinsä, juuri ennen autoon nousua, oli There are crooks everywhere you look now. The situation is desperate, suomennettuna "Minne katsotkaan, kaikkialla on roistoja nykyään. Tilanne on epätoivoinen."
Ján Kuciakin ja Daphne Caruana Galizian tapauksissa heihin kohdistuneet uhkaukset eivät olleet piilossa eivätkä salaisia. Molempiin kohdistettiin vihaa valtionjohdosta. Slovakian pääministeri kutsui vuonna 2016 tutkivia toimittajia julkisesti "likaisiksi slovakianvastaisiksi huoriksi". Caruana Galizian murhan jälkeen maltalainen tutkimusten kohteena ollut poliisin kersantti kirjoitti Facebook-viestin joka käännettynä kuuluu "Jokainen saa mitä ansaitsee, lehmänpaska!! Olen iloinen :)"
Molemmissa maissa tapettujen toimittajien tukijat järjestivät suuria protesteja. Kummassakin maassa yksittäiset ministerit ja virkamiehet ovat joutuneet eroamaan murhien tai toimittajien tutkimusten kautta. Kummassakaan maassa varsinainen tilanne, jossa valtapuoluetta likaa epäilys kytköksistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja toimittajien murhiin ei ole muuttunut.
Euroopan unioni on molemmissa tapauksissa ollut aktiivisena painostamassa maiden hallituksia. Euroopan parlamentin tutkintadelegaatio, komission lausunnot. Monia keinoja on käytetty painostamaan maita avoimeen ja tehokkaaseen tutkintaan. Kuitenkaan kaikkia keinoja ei ole käytetty. Slovakian tapauksessa osa Kuciakin toimittajantyöstä oli pyrkimys osoittaa että nimenomaan EU:n maataloustukiaisia olisi kanavoitu 'Ndranghetan pussiin. Jos tämä osoittautuu paikkansa pitäväksi, varojen menetys olisi vähintä mitä voisi tapahtua.
Vaikka poliitikot eroaisivatkin, vaikka korruptoituneet puolueet menettäisivät valta-asemansa, vaikka raha-hanat katkaistaisiin niin jäljelle jäävät toimittajien ja kansalaisyhteiskunnan pelko. Yksi Kuciakin käyttämä väline oli laki asiakirjojen julkisuudesta. Lakia hän käytti kerätäkseen todisteita rahojen liikkumisesta ja rakenteellisesta korruptiosta. Vaikka hän säilytti tutkimusmateriaalinsa turvallisesti ja käytti salattuja viestimiä, hän ei pystynyt pitämään viranomaisilta salassa mitä materiaalia hän pyysi ja kenestä. Näin viranomaiskoneisto pystyi rakentamaan kuvan hänen tutkintansa kohteista ja tutkinnan kohteet saivat tiedon siitä, kuka on toimittajan kohteena. Samalla he saivat tiedon siitä, kuka hän oli ja missä hän asui.