- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Toimintavinkki: rahat pois ydinaseista!
Hollantilainen PAX ja vuoden 2017 Nobelin voittanut ICAN-verkosto julkistivat maaliskuun alussa uuden Don't Bank on the Bomb -raportin. Raportti kertoo pankkien ja rahoituslaitosten osuudesta ydinasevarusteluun. Tammikuun 2014 ja lokakuun 2017 välillä 329 pankkia ja muuta rahoituslaitosta sijoitti ydinaseiden valmistamiseen osallistuviin yrityksiin 525 miljardia dollarilla.
Monet rahoituslaitokset ovat kuitenkin vetäneet sijoituksiaan pois. Esimerkiksi hollantilainen, maailman 5. suurin eläkerahasto ABP ilmoitti tammikuussa 2018, että se lopettaa ydinasetuottajiin sijoittamisen. YK:n ydinaseet kieltävän sopimuksen jälkeen 30 rahoituslaitosta on lopettanut ydinasetuottajiin sijoittamisen.
Voit vaikuttaa kirjoittamalla kirjeen
Pankkien ja muiden rahoituslaitosten kanssa niiden ydinasesijoituksista keskusteleminen voi auttaa lisäämään ymmärrystä ydinaseiden vaikutuksista sekä ydinaseiden asemasta kansainvälisessä lainsäädännössä. Voit kirjoittaa jollekin edellä listatuista rahoituslaitoksista tai kysyä vaikka oman pankkisi ydinaselinjauksia. Tässä vinkkejä tiedustelun kirjoittamiseen:
- Aloitus: Kerro, kuka olet. Onko sinulla pankkitili tai laina pankista jota lähestyt? Omistatko ehkä yrityksen osakkeita? Kirjoitatko jonkin organisaation edustajana, tai oletko yksinkertaisesti huolestunut kansalainen?
- Mitä sisällyttää viestiin: Jos tiedät, että pankki tai rahoituslaitos investoi ydinaseyrityksiin, kerro että tiedät. Täsmennä mistä ydinaseyrityksistä on kyse ja kuvaile lyhyesti millä tavoin ne osallistuvat ydinaseiden tuottamiseen. Kerro, miksi ydinaseiden rahoittaminen on mielestäsi väärin.
- Pyydä tietoja: Kysy, onko rahoituslaitoksella linjausta aseteollisuuteen sijoittamisesta. Jos tiedät jo että tällainen linjaus on olemassa, pyydä selittämään kuinka ydinaseyrityksiin sijoittaminen sopii tähän linjaukseen.
- Vaadi toimintaa: Vaadi rahoituslaitosta vetämään sijoituksensa kaikista ydinaseiden tuotantoon osallistuvista yrityksistä. Selitä, että ydinaseet ovat laittomia ja niillä on katastrofaaliset humanitaariset vaikutukset. Lopeta kertomalla, että odotat heidän vastaustaan
Esimerkiksi siis näin:
Hyvä Danske Bankin edustaja,
olen pankkinne asiakas, sijoitan säännöllisesti pankkinne rahastoon ja olen huolestunut ydinaseista. Tiedän, että sijoitatte Airbus Groupiin ja Honeywell Internationaliin, jotka osallistuvat ydinaseiden tuotantoon. Ydinaseet aiheuttavat vakavan uhan koko ihmiskunnalle ja niistä pitäisi päästä kokonaan eroon, laittomia ne jo ovatkin. En halua, että minun rahojani sijoitetaan ydinaseisiin. Odotan vastaustanne tästä tärkeästä aiheesta.
Ystävällisin terveisin
Pankkinne asiakas Maija Mäkelä.
Parasta tietenkin on muotoilla viesti itse, malliviestin tarkoitus on vain antaa idea siitä, mitä esimerkiksi voi kirjoittaa.
Suomessa toimivia yrityksiä, jotka sijoittavat ydinaseisiin (ja mihin ne sijoittavat)
Danske Bank
- Airbus Group
- Honeywell International
Santander
- Airbus Group
- Boeing
- Fluor
- Honeywell International
- Safran
- Thales
UBS
- Aecom
- Airbus Group
- BAE Systems
- Boeing
- Fluor
- General Dynamics
- Honeywell International
- Lockheed Martin
- Orbital ATK
- Serco
- Thales
Tarkempia tietoja ydinaseiden tuotantoon osallistuvista yrityksistä löydät Don't Bank on the Bomb -raportin sivuilta (englanniksi).