Pasifistin illallinen ystäville: seitania ja uunikurpitsaa

Kirjoittaja:

Aloita ruuan valmistus päivä tai useampi aiemmin kutsumalla ystäviä kylään. Näillä ruuilla ruokkii helposti itsensä lisäksi useamman ystävän ja tähteitäkin saattaa vielä jäädä. Tähteet ovatkin hyvä asia, sillä uuninlämmitys kuluttaa paljon sähköä ja sitä ei kannata tehdä liian usein. Ja sitä paitsi itse tehdystä ruuasta tulee ainakin minulle aivan käsittämättömän kunnollinen olo. Samoista ja monista muista syistä ystävien ruokkiminen on hyväksi ihmiselle ja ympäristölle.

Puoliksi syöty paisti, sillä vasta siinä vaiheessa kukaan muisti, että tämä paisti valmistettiin itse asiassa lehteen kuvattavaksi. Kuva: Eekku Aromaa

Seitan-paisti
4 dl gluteenijauhoja
1 dl gramjauhoja
1 dl soijajauhoja
1 rkl yrttisuolaa
1 tl garam masalaa
1 rkl savupaprikajauhetta
1 rkl maustepippuria
1 iso tai pari pientä punasipulia silputtuna
4 valkosipulin kynttä silputtuina
1 rkl persiljaa
0,5 dl soijakastiketta
0,5 dl ruokaöljyä
2,5 dl vettä
Kastike:
muutama ruokalusikallinen ruokaöljyä
loraus soijakastiketta
1 dl paseerattua tomaattia tai vastaavaa tomaattikastiketta

Sekoita ensin kuivat aineet keskenään ja pilko sipulit. Sekoita sitten sipulit jauhoseoksen joukkoon. Sekoita seitan-taikinan nesteet toisiinsa ja lopulta jauhoihin reilusti kädellä vaivaten.
Aseta paisti uunivuokaan. Jos uunivuoka on kannellinen paisti kannattaa paistaa kannen alla. Jos kantta ei ole, niin paistopussi ajaa saman asian, tai vaikkapa folio kantena. Ennen kannen laittamista paistin päälle kaada vuokaan paistin päälle kastikkeen ainekset toisiinsa sekoitettuina.

Lopulta paista seitan-paistia uunissa 1-1,5 tuntia 175 asteessa.

Jos ystäväsi ovat allergisia voit muunnella paistia lähes rajattomasti. Keliaakikoille tai vilja-allergikoille tämä paisti ei sovi, mutta mausteet voi vaihtaa toisiin (ja erittäin allergisille vaihtaa vaikka yrtteihin, suolaan ja maustepippuriin) ja tomaattikastikkeen vaihtaa isompaan öljymäärään tai muuhun kastikkeeseen. Myös soijajauhon voi vaihtaa isompaan määrään kikhernejauhoa tai toisinpäin.

Miltei samalla vaivalla ja samalla sähkönkulutuksella syntyy kaksi seitan-paistia. Pienellä vaivalla syntyy siis ruokaa vaikka koko viikoksi, sillä suunnilleen sen verran seitan-paisti säilyy syömäkelpoisena.

Uunikurpitsa

Kurpitsa leikattuna ja maustehuntua odottamassa. Kuva: Eekku Aromaa

1 kurpitsa (myski- tai spagettikurpitsa ovat parhaita, mutta muutkin sopivat tähän ruokaan)
1 rkl maustepippuria
1 tl kanelia
2 rkl ruokaöljyä

Uunikurpitsa on yksi parhaita ruuan lisäkkeitä, vaikka kurpitsojen saatavuus saattaakin olla huonoa. Jos et onnistu saamaan hyvää myskikurpitsaa, spagettikurpitsaa tai jotakin muuta herkullista kurpitsaa käsiisi, tämän osan illallisesta voit korvata vaikka uunijuureksilla. Jos kuitenkin löysit hyvän kurpitsan, voit aloittaa ruuan valmistuksen onnittelemalla itseäsi menestyksestä ruuan metsästyksessä.

Seuraavaksi halkaise kurpitsa pitkittäissuunnassa kahteen osaan ja poista siemenet lusikalla. Siemenet kannattaa säilyttää siltä varalta, että olet kyllin reipas paahtaaksesi nekin lisäkkeeksi.

Aseta kurpitsan puolikkaat (tai ison pyöreän kurpitsan tapauksessa lohkot) uunipellille ja ripottele niiden päälle jauhettua maustepippuria sekä kanelia ja pirskota hiukan ruokaöljyä. Paista kurpitsanpuolikkaita uunissa 200 asteessa kunnes ne ovat pehmeitä. Paistoaika on vähän kurpitsasta riippuen 30-60 minuuttia. Kurpitsa on helpointa kaapia kuoresta lautaselle lusikalla.

Seitan ja uunikurpitsa ovat molemmat sellaisia turvaruokia, että niiden kaveriksi sopii salaatiksi esimerkiksi perinteikäs porkkanaraaste.

Lehden numero:

Aiheet:

Uusimmat jutut samasta aiheesta

Arkinen seitan ja perunamuussi »

Perunat ovat oikein ekologista ruokaa verrattuna melkein mihin tahansa ja kasvavatkin varsin helposti, niiden sisältämä proteiini on hyvälaatuista ja niille kovin harvat ovat allergisia. Minusta henkilökohtaisesti niissä on vain yksi ongelma, ne eivät ole kovin herkullisia. Tämä ongelma on vältettävissä perunamuussissa, sillä perunamuussi on herkullista.

Naattipesto »

Syksyllä on satokausi ja monenlainen ruoka on tuoretta ja herkullista. Naattipesto on parhaimmillaan loppukesästä ja alkusyksystä. Naattipeston paras puoli on, että siinä saadaan käyttöön sellainen ravinteikas osa tuoreista porkkanoista, jota yleensä ei ole tapana syödä.

Sämpylät vaivaamatta »

Hullu paljon työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä ei ehkä kerro rauhantyöstä, mutta ahkera pasifisti voi kanavoida tarmonsa johonkin muuhun tähdelliseen, kun ruoka syntyy helposti. Ja kukapa ei rakastaisi tuoretta leipää?