Luomuolutta Länsirannalta

Kirjoittaja:

Taybehin kylässä Palestiinalaisalueen Länsirannalla tuotetaan haastavissa olosuhteissa olutta, jota myydään ympäri maailmaa. Vuoristotie mutkittelee vehreiden laaksojen läpi Taybehin kylään, joka sijaitsee 15 kilometrin päässä Palestiinalaisalueen pääkaupungista Ramallahista. Tässä pienessä kristittyjen asuttamassa palestiinalaiskylässä tuotetaan olutta, jota viedään Eurooppaan, Yhdysvaltoihin ja Aasiaan saakka.

Palestiinalaisveljekset Nadim ja David Khoury asuivat perheineen vuosikymmeniä Yhdysvalloissa ja opiskelivat siellä oluen panemisen perusteita. Haaveena oli perustaa oma olutpanimo ja palata takaisin Palestiinalaisalueelle.
”Muutimme takaisin Taybehin kylään vuonna 1995 ja uskoimme, että viidessä vuodessa alueelle saadaan rauha ja oma Palestiinan valtio. Unelmat musertuivat vuonna 2000, kun palestiinalaisten toinen kansannousu, intifada alkoi”, Nadim Khoury muistelee.

Veljekset päättivät kuitenkin jäädä Palestiinalaisalueelle ja jatkoivat oluen panemista, vaikka taloustilanne oli heikko ja vienti täysin tyrehtynyt alueen epävakaan tilanteen vuoksi.

Nyt vuosia myöhemmin olutbisnes kukoistaa, ja Nadimin lapset ovat myös isänsä yrityksessä mukana. 28-vuotias Madees Khoury on Palestiinalaisalueen ensimmäinen ja ainoa nainen, joka osaa tehdä olutta.
”Haluan auttaa isääni perheyrityksessämme. Palestiina on kotini, vaikka välillä ikävöinkin Yhdysvaltoihin. Toivomme, että voisimme avata siellä laajan yrityksen sukulaistemme avulla”, Madees haaveilee.

Taybeh-olutta valmistetaan Khouryn perheen pihamaalla tynnyrissä, jossa se tislaantuu valmiiksi kuukaudessa. Olut sekoitetaan ohrasta, humalista, hiivasta ja paikallisesta lähdevedestä. Palestiinalaisalueella asuu paljon muslimeita, joten Taybeh-olutta saa myös alkoholittomana.
”Taybeh-oluessa ei käytetä lisä- ja säilöntäaineita, vaan se on täysin luonnonmukaista. Olut tehdään käsityönä vanhaan saksalaiseen tapaan ja tuotannosta jäävä rehu syötetään paikallisille eläimille”, Nadim kertoo.

Oluen paneminen Israelin miehittämällä Länsirannalla on haastavaa tiesulkujen ja tarkastuspisteiden vuoksi. Matka autolla Taybehista Jerusalemiin kestäisi vain puoli tuntia, mutta palestiinalainen kuljettaja ei saa ajaa Israelin puolelle. Yrityksellä täytyy olla sen vuoksi myös israelilainen kuljettaja, joka vie olutlastin Israeliin.

Tiesululla jokainen olutkontti tarkastetaan metallinpaljastimen läpi, ennen kuin matka saa jatkua.
”Israelilaiset pelkäävät, että kuljetamme olutrekassa pommeja. Välillä tarkastuksiin saattaa mennä jopa päiviä, ja se ei tee oluelle hyvää. Joudumme Israelin tiesulkujen vuoksi ajamaan välillä satojen kilometrien lenkkejä, ennen kuin olut päätyy kauppiaalle tai ravintoloitsijalle”.

Haasteista huolimatta yritystoiminnalla menee tällä hetkellä melko hyvin. Taybeh-olutta myydään nykyisin Japanissa, Chilessä, Saksassa, Belgiassa, Englannissa ja Yhdysvalloissa.
”Uskomme rauhaan ja omaan Palestiinan valtioon. Haluan jatkaa yritystäni ja siirtää yritysvastuun neljälle lapselleni”, Nadim haaveilee.

Kirjoitus on julkaistu alunperin global.finland.fi -verkkolehdessä.

Lehden numero: