- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Yhdysvallat ylivoimainen aseviejä
Yhdysvaltojen asevientiin verrattuna muiden maiden kaupankäynti on nappikauppaa. Erityisen paljon amerikkalaiset myyvät aseita Persianlahden maihin.
Yhdysvaltojen tavanomaisten aseiden vienti kasvoi viime vuonna suuremmaksi kuin koskaan aikaisemmin, ilmenee Yhdysvaltain kongressin tutkimusosaston raportista. Aseita vietiin kaikkiaan 66,3 miljardin dollarin eli noin 53 miljardin euron arvosta, ja vienti kolminkertaistui vuoteen 2010 nähden.
Yhdysvaltojen aseviennin huikea kasvu heijastui myös koko maailman asevientilukuihin. Maailmanlaajuisen aseviennin arvoksi raportti laskee 85,3 miljardia dollaria eli noin 68,2 miljardia euroa. Vuonna 2010 aseita vietiin 44,5 miljardilla dollarilla, joten vienti kaksinkertaistui.
Viennin kasvu kohdistui erityisesti Persianlahden maihin, joista Saudi-Arabia oli merkittävin aseostaja. Vaikka Yhdysvallat on jo pidemmän aikaa vienyt runsaasti aseita Saudi-Arabiaan, oli viime vuoden 33,7 miljardin dollarin vienti poikkeuksellisen suurta. Saudi-Arabiaan vietiin muun muassa Apache-helikoptereita ja 84 uutta F-15 hävittäjää. Samalla nykyaikaistettiin 70 vastaavaa, aikaisemmin toimitettua hävittäjää. Muita merkittäviä Persianlahden vientimaita olivat Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Oman, mutta niiden aseostot olivat selvästi Saudi-Arabiaa pienemmät.
Asevienti Persianlahden maihin ei ole yksinomaan seurausta Arabikeväästä, vaan sillä on pidempi historia. Raportin mukaan elokuussa 1990 Irakin Kuwaitin valloituksesta alkanut ja vuoden 1991 Persianlahden sotaan päättynyt kriisi käynnisti aseviennin Persianlahden ja Lähi-idän maihin.
Lähi-idän maista erityisesti Israel ja Egypti ovat uudistaneet armeijoidensa aseistusta hankkimalla kehittyneitä aseita ja asejärjestelmiä Yhdysvalloista. Eikä Lähi-idän maiden asekauppa ole rajoittunut ainoastaan kaupankäyntiin Yhdysvaltojen kanssa, vaan Lähi-idästä on kasvanut suurin aseiden markkina-alue kehitysmaissa. Raportin mukaan vuosina 2004–07 Lähi-idän maiden osuus oli lähes puolet kehitysmaihin suuntautuneen aseviennin arvosta. Vuosina 2008–11 osuus kasvoi runsaaseen 56 prosenttiin.
Venäjä, Kiina, Ranska, Iso-Britannia ja Saksa vievät myös runsaasti aseita Lähi-itään. Vientimaat eivät kuitenkaan kaikilta osin ole samoja. Venäjän merkittävimmät vientimaat ovat Algeria ja Syyria, Kiinan taas Saudi-Arabia ja Marokko. Kolmen eurooppalaisen suuren aseviejän merkittävin kauppakumppani on niin ikään Saudi-Arabia.
Yhdysvaltoihin verrattuna muiden merkittävien aseviejien kaupankäynti on kuitenkin nappikauppaa. Toiseksi suurimman aseviejän, Venäjän, aseviennin arvo vuonna 2011 oli raportin mukaan vain 4,1 miljardia dollaria eli noin 3,3 miljardia euroa. Venäjän vienti laski lähes neljänneksellä verrattuna vuoteen 2010.
Neljän merkittävimmän eurooppalaisen aseviejän eli Iso-Britannian, Italian, Saksan ja Ranskan tekemä kauppa oli samansuuruista Venäjän kanssa, ja Kiina vei aseita runsaalla kahdella miljardilla dollarilla eli noin 1,7 miljardilla eurolla.
Yhdysvaltain kongressin tutkimusosaston raportti