- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Oikeuskanslerilta kritiikkiä ulko- ja puolustusministeriöille vientiluvista
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti antoi 26.6.2018 ratkaisun Rauhanliiton ja Sadankomitean tekemään kanteluun valtioneuvoston Patria Land Systems Oy:lle myönnetyistä vientiluvista Arabiemiraatteihin. Oikeuskanslerin johtopäätös oli, ettei valtioneuvosto ollut menetellyt lainvastaisesti tai ylittänyt sille kuuluvan harkintavaltansa.
Täysin puhtaita papereita oikeuskansleri ei kuitenkaan valtioneuvostolle antanut. Ratkaisussa esimerkiksi todettiin, että valtioneuvoston 11. tammikuuta Patrialle myönnetty vientilupapäätös oli altis kritiikille. Lisäksi Pöysti huomautti, ettei ulko- ja puolustusministeriöiden selvityksistä ilmennyt, "miten yksityiskohtaisesti [vientilupien] valmistelussa on arvioitu muun muassa YK:n ihmisoikeustoimikunnan ja muiden YK:n raporttien mukaista tilannetta Jemenissä".
Vientilupien valmistelusta ja esittelystä valtioneuvostolle tai puolustusministerille vastaa puolustusministeriö. Mikäli haettuun vientilupaan liittyy ulko- ja turvallisuuspoliittisia riskejä, puolustusministeriön on pyydettävä luvasta lausunto ulkoministeriöltä.
Nämä lausunnot ovat kuitenkin puuttuneet valtioneuvoston esityslistoista 26.11.2015 sekä 11.1.2018, kun valtioneuvosto on myöntänyt Patrialle vientiluvat. Oikeuskanslerin tehtävänä on ennen valtioneuvoston istuntoa tarkastaa siellä käsiteltävien asioiden laillisuus.
Panssaroitujen ajoneuvojen vientiä Arabiemiraatteihin puolustettiin julkisuudessa viennin työllisyysvaikutuksilla. Talous- ja työllisyysvaikutukset voidaan Pöystin mukaan ottaa huomioon. Näin voidaan kuitenkin tehdä vain siinä tapauksessa, "mutta nämä tekijät eivät saa vaikuttaa EU:n yhteisen kannan perusteiden soveltamiseen". EU:n yhteisen kannan perusteisiin kuuluu esimerkiksi se, ettei ole epäilystä, että vietävällä sotatarvikkeella loukattaisiin ihmisoikeuksia tai se, että vientimaa noudattaa kansainvälisiä sopimuksia.
"Vientilupien käsittelyssä pitäisi nykyistä painokkaammin ottaa huomioon vientimaan ihmisoikeustilanne ja demokratia-aste. Nyt näyttää siltä, että talous- ja työllisyysvaikutukset painavat enemmän kuin esimerkiksi ihmisoikeustilanne, mikä ei vastaa EU:n yhteisen kannan sisältöä", Sadankomitean pääsihteeri Anni Lahtinen huomauttaa.
Sadankomitea aikoo keskustella ulko- ja puolustusministeriön virkamiesten kanssa asevientilupien käsittelystä sekä oikeuskanslerin ratkaisussaan esille nostamista seikoista. "Seuraamme myös tiiviisti yhteistyössä muiden suomalaisten järjestöjen kanssa asekauppaa ja sen osana Suomen asevientiä", Lahtinen lisää.
Patrian Arabiemiraatteihin vietyjä panssaroituja AMV-ajoneuvoja on käytetty Jemenissä. Kuva: Sami Nordlund